Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Otkriveno kako ćelija prenosi “informacije” tokom deobe

Naučnici su otkrili kako jedna ćelija prenosi svoje funkcije i karakteristike tokom svoje deobe, rezultati su najnovije studije objavljene u Francuskoj.

Naučnici sa Univerziteta u Torontu su naveli da bi rezultati njihovog otkrića mogli da se koriste u terapiji nekih vrsta raka. Sećanje jedne ćelije, odnosno njena sposobnost da se izrazi u genima, povezano je s malim promenama koje se zovu “metilacije”. Metilacije određuju prirodu i funkciju jedne ćelije. Kada se ćelija razmnožava, ona prenosi informacije “potomstvu” tako što verno prepiše metilacije dezoksiribonukleinske kiseline (DNK) na pravom mestu, navodi se u studiji.

Pomoć u lečenju raka?

Naučnici su otkrili važnu ulogu proteina UHRF1 tokom rekonstrukcije dve grane DNK posle ćelijske deobe. To što omogućava bolje razumevanje deobe sećanja ćelije, omogućava i bolje razumevanje u oblasti nasleđivanja, dodaje se u studiji. U istraživanju se navodi da bi to moglo da pomogne u boljem lečenju raka. Otkriveno je da postoji prekomerni nivo proteina UHFR1 u kancerogenim ćelijama, navodi se u studiji i dodaje da bi jedan vid terapije možda bio da se spreči aktivnost tog proteina u kancerogenim ćelijama.

Leave a Reply