Tehno - Nauka

Otvoren četvrti Festival nauke

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić i ambasador Francuske za nauku, tehnologiju i inovacije Katrin Brešinjak otvorili su danas četvrti Festival nauke, na kojem će učestvovati 250 mladih naučnika i 20 naučnih instituta.

Đelić je na otvaranju ove manifestacije, u bivšoj Robnoj kući “Kluz”, naveo da je investiranje u nauku i mlade naučnike isplativo za čitavu naciju.

On je podsetio na to da od 1. januara u Srbiji počinje novi ciklus finansiranja projekata iz oblasti nauke i tehnologije, vredan 400 miliona evra, u okviru kojeg će prvi put biti obezbeđena celokupna oprema koja je potrebna naučnoj zajednici.

Potpredsednik Vlade je najavio da će 17. decembra biti poznat pobednik konkursa za izradu arhitektonskog rešenja Centra za promociju nauke u Beogradu.

Brešinjak je istakla da je nauka bitna za svaku zemlju, uz napomenu da je za naučni razvoj važan naporan rad istraživača.

Festival traje do 5. decembra, pod sloganom ”Oči u oči sa naukom”, a u Beogradu će se održavati na tri mesta – u zgradi bivše Robne kuće ”Kluz”, Studentskom kulturnom centru (SKC) i u galeriji Narodne banke Srbije.

U ”Kluzu” će biti organizovane interaktivne postavke, u SKC-u predavanja, radionice za najmlađe i mini-filmski festival, dok će se u NBS-u održati program ”SUTRA”, koji će predstaviti umetničke radove na temu veze između nauke, tehnologije i umetnosti.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj, a generalni sponzor je ”Telekom Srbija”. Cena ulaznice je 300 dinara i važi za sva tri mesta gde se održava festival.

One thought on “Otvoren četvrti Festival nauke

  1. Božidar Žakula

    Festival nauke na sajan način promoviše nauku kao atrakciju, tako da bi mu u ovoj fazi više pristajalo ime Vašar nauke. Uz zadržavanje ovog koncepta, u narednom periodu, trebalo bi uključivati i kompleksnije sadržaje koji bi ukazivali na put do naučnih otkrića i zakona, primere praktične primene naučnih otkrića i vezu između teorijske i primenjene nauke.
    U zemlji Srbiji, koja ne oskudeva u talentima, može se dokazati da ulaganje u nauku nije trošak nego investicija. Uslov za ovaj status nauke je jaka privreda koja apsorbuje naučna dostignuća u inovacije, stvara materijalnu bazu za razvoj nauke i sprečava odliv mozgova.
    Naveo bih nanotehnologije i genetičko inženjerstvo kao oblasti u kojima bi Srbija mogla da obezbedi dugoročno prosperitetan razvoj.
    U svakom slučaju Festival nauke je dobar prvi korak.

Leave a Reply