Tehno - Nauka

Otvoren konkurs za stipendije za mlade naučnice

Mlade žene koje se u Srbiji bave naučnoistraživačkim radom u oblasti prirodnih nauka mogu da konkurišu za nacionalne stipendije u okviru svetski poznatogprograma “Za žene u nauci”. Konkurs je otvoren od 15. septembra do 15. novembra 2012. godine, a u sklopu novog ciklusa ovog programa biće dodeljene tri stipendije od 5.000 evra.

Stipendije su namenjene mladim ženama istraživačima, koje imaju do 35 godina, trenutno su na doktorskim studijama ili su ih već završile, i imaju za cilj dalje naučno i profesionalno usavršavanje. Detaljne informacije o tome kako se prijaviti, uključujući prijavni formular i opšta pravila konkursa, moguće je naći na internet adresiwww.zeneunauci.co.rs

Program nacionalnih stipendija, deo je velikog globalnog programa L’Oréal – UNESCO „Za žene u nauci“, i osmišljen je kao doprinos mladim ženama koje se bave naučno istraživačkim radom. Trenutno postoji u više od 60 zemalja širom sveta, a u Srbiji je pokrenut 2010. godine i realizuje se u partnerstvu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalne Komisije za UNESKO i kompanije L’Oréal Balkan.

Stipendije koje se dodeljuju svake godine predstavljaju vid podrške mladim, talentovanim i posvećenim ženama da, u trenutku koji je možda preloman za njihovu naučnu karijeru, unaprede svoj naučno istraživački rad i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji. Učešćem u ovom programu mladim naučnicama je takođe omogućen pristup međunarodnoj naučnoj zajednici.

Odluku o dobitnicama doneće stručni žiri sastavljen od eminentnih profesora fakulteta prirodnih nauka i predstavnika partnera na projektu, a stipendistkinje će proglašene na svečanoj ceremoniji koja će 2013. godine biti održana u Beogradu.

Leave a Reply