Tehno - Nauka

Otvoren park nauke na Adi Ciganliji

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas prisustvovao je danas otvaranju parka nauke na Adi Ciganliji, prvom takve vrste u našoj zemlji.

On je tom prilikom izrazio želju da će ovi i slični eksponati krasiti i ostale beogradske parkove na zadovoljstvo mališana koji žele da unapređuju svoje znanje.

Član Gradskog veća Nada Dumić istakla je da je posebnost ovog parka što će deca biti u prilici da na zabavan, interaktivan način usvajaju naučne činjenice. Ona je najavila da će u narednom periodu park biti upotpunjen novim eksponatima i izrazila nadu da će uskoro i drugi parkovi u Beogradu i Srbiji biti obogaćeni sličnim sadržajem. Park nauke biće besplatan za svu decu, njihove roditelje, ali i sve ostale sugrađane koji vole astronomiju, matematiku ili fiziku i koji žele da se prepuste postavnjenim eksponatima, rekao je inicijator projekta Nemanja Đorđević.

On se zahvalio gradonačelniku Đilasu, predstavnicima grada Beograda i Javnog preduzeća „Ada Ciganlija” što su prepoznali ovu inicijativu.

– Osnovna uloga izloženih eksponata je da posetiocima približi naučne pojmove i činjenice kroz igru i neposredno iskustvo. U parku su postavljeni pažljivo odabrani eksponati koji demonstriraju fenomene iz fizike, astronomije, matematike, geografije i psihologije opažanja. Suštinska vrednost parka je u tome što nudi mogućnost da se u igri, na zabavan način, u zdravom okruženju na otvorenom prostoru, s lakoćom prihvate vrlo važne i temeljne činjenice – naveo je Đorđević, inače rukovodioc međunarodnih programa u Istraživačkoj stanici Petnica.

On je dodao da je glavni cilj naučnih parkova da se na otvorenom, javno dostupnom i zelenom prostoru prikažu autentični primeri naučnih fenomena, koji daju mogućnost svim posetiocima da na interaktivan način učestvuju u traženju odgovora na pitanja kako i zašto nešto radi.

Parkovi nauke postoje desetak godina u svetu, a prvi je otvoren u Izraelu u okviru Vajcman instituta krajem devedesetih, ukazao je dorektor JP „Ada Ciganlija” Zoran Gajić.

– Ovakve lokacije u gradovima koje krasi predstavljaju jednu od najvažnijih turističkih destinacija. Takođe, ovakav objekat predstavlja i dodatan impuls unapređenju turističkih potencijala Ade Ciganlije – ukazao je Gajić.

Leave a Reply