Relax · Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Otvoren pogon novih tehnologija u Bačkom Petrovcu

U Bačkom Petrovcu otvoren je pogon novih tehnologija “Alt Ener” d.o.o, za proizvodnju teksturiranih proizvoda od uljarica i žitarica.

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović, koji je otvorio pogon i pustio u rad mašine, istakao je da je Sekretarijat na čijem je on čelu, za realizaciju pogona izdvojilo 25.680.000 dinara, dok investiciona vrednost novog pogona iznosi 53.700.000 dinara. Realizacijom pogona biće zaposleno 20 radnika direktno u proizvodnji, dok će 150 radnika biti uposleno kroz razne vidove kooperacije.
Planirana godišnja proizvodnja iznosi 7.000 tona kvalitetne zdrave hrane, a očekivani godišnji bruto prihod je oko 2,5 miliona evra.

3_maj_backi_pterovac_mv

Kako je prof. dr Petrović rekao, ovo je 28 pogon novih tehnologija, koji je realizovan u okviru plana i programa pokrajinske vlade, u proteklih godinu ipo dana. U okviru zdrave hrane, proizvodi ovog pogona novih tehnologija su veoma traženi, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. Ovi proizvodi koriste se i u konditorskoj industriji, a s obzirom na potražnju, već su sklopljeni ugovori za izvoz proizvoda u Mađarsku i u Bosnu.

3_maj_backi_petrovac_v

U okviru daljeg razvoja projekta novih tehnologija, kakndidovano je 122 nova proizvodna pogona tokom ove godine, od kojih se očekuje da će 25 biti realizovano, gde bi pokrajinska vlada učestvovala sa 9 miliona dinara, a 40 miliona dinara biće ulog privatnog kapitala, istako je Petrović.

Leave a Reply