Relax · Tehno - Nauka

Otvoren pogon za proizvodnju elektro-vozila

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine mr Bojan Pajtić i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović posetili su novi proizvodni pogon preduzeća “Globus auto” d.o.o, u Debeljači, u opštini Kovačica. Preduzeće “Global auto” u saradnji sa kineskim partnerom, planira proizvodnju i plasman elektro-vozila, solarnih panela i vetrogeneratora male snage. Ukupna investiciona vrednost novog pogona u Debeljači je 52 miliona dinara, a Izvršno veće i Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj podržali su njegovu realizaciju sa 24 miliona dinara.

 Kako u ovom pogonu radi 20 novozaposlenih radnika, uz 20 radnih mesta u raznim oblicima kooperacije, iznos sredstava koja će vlasnik “Global auta” vratiti, biće umanjena za 3.7 miliona dinara, na osnovu poreskih olakšica namenjenih podršci zapošljavanju novih radnika u nerazvijenim opštinama APV
– Ovaj projekat koji je pravi spoj ekonomije, ekologije i tehnologije, samo je jedan od 135 novih projekata širom Vojvodine, koji će obezbediti da i nedovoljno razvijene opštine kakva je Kovačica, obezbede brži razvoj, više posla i bolji život svim svojim građanima. Otvaranje novog pogona obezbediće 40 ovdašnjih porodica, a verujemo da će uskoro biti još jer je program podrške razvoju predzeća zasnovanih na novim tehnologijama i materijalima jedan od najuspešnijih projekata Izvršnog veća.

Tako je tokom protekle godine u našoj pokrajini broj nezaposlenih smanjen je za 20 procenata, a za naredne četiri godine planiramo da posao dobije još 52 hiljade vojvođana. Nastavićemo da podržavamo sve tehnološki napredne, izvozno orijentisane projekte, sve projekte koji će povećati zaposlenost u nerazvijenim sredinama i sve projekte koji će pomoći u bržoj obnovi infrastrukture u svim vojvođanskim sredinama – rekao je predsednik Izvršnog veća Vojvodine.

03_04_2008_pajtic_velika_debeljaca

 – Ove godine smo već realizovali 56 projekata novih tehnologija sa 2006 direktnih, novih radnih mesta a sami preduzetnici su do sada, u projekte koje je podržao Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, u razvojne uložili 50 miliona evra. Posebno je važno nastaviti sa podrškom savremenim tehnološkim rešenjima, naprednim tehnologijama i proizvodnjom okrnutom izvozu, što će nam omogućiti da ponovo uhvatimo korak sa razvijenim zemljama. Takođe moramo da pronađemo način da mnogo snažnije nego do sada, podržimo savremene, ekološki prihvatljive i obnovljive izvore energije i na njima zasnovane tehnologije – rekao je prof. dr Dragoslav Petrović.
Planirani godišnji obim proizvodnje je oko 2000 skutera i 500 vozila na električni pogon. Ponuda električnih vozila koja su ekološki potpuno bezbedna obuhvata privredna, dostavna i vozila specijalne namene.

Leave a Reply