Tehno - Nauka

Otvorena manifestacija “Dani budućnosti: robotika”

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović otvorio je večeras manifestaciju “Dani budućnosti: robotika” na kojoj će biti predstavljeno više od 25 robota, među kojima i najnapredniji humanoidni android na svetu ASIMO iz Japana.

Obradović je tom prilikom naveo da se savremeni svet zasniva na razvoju nacionalnih ekonomija u skladu sa primenjenim znanjem, u čemu posebnu ulogu ima robotika koja unapređuje razvoj društva.

Ova manifestacija promoviše naučna dostignuća u toj oblasti, istakao je on i izrazio uverenje da će robotika doprineti razvoju nauke u Srbiji i naučno-tehnološkom napretku.

Direktor Centra za promociju nauke Republike Srbije Aleksandra Drecun saopštila je da je cilj manifestacije da se približimo novim izazovima budućnosti koji donose stalne promene u svetu.

Posetioci će najnaprednijeg čovekolikog robota – ASIMO, koji je programiran da pomaže starijim i bolesnim ljudima, moći da vide 25. i 26. septembra u Kolarčevoj zadužbini.

ASIMO prepoznaje objekte koji se pomeraju i proračunava razdaljinu i pravac njihovog kretanja, pozdravlja čoveka i obraća mu se po imenu i prepoznaje glasovne komande.

Taj najnapredniji čovekoliki robot može da nosi poslužavnik, pleše, šutira loptu, da se penje uz stepenice i izvršava razne zadatke, a do sada je bio predstavljen u oko 30 zemalja.

Na manifestaciji će biti predstavljen i robot NAO, koji je namenjen za istraživanja, a cilj je da se on u budućnosti unapredi kao servisni robot koji će pomagati starijima i deci i održavati radni prostor i domaćinstva.

Posetioci će moći da vide i prvu protetičku šaku, napravljenu 1963. godine u beogradskom Institutu “Mihajlo Pupin”, razne industrijske, medicinske i druge robote.

“Dani budućnosti” trajaće do 15. oktobra i održavaju se na dve lokacije – u Zadužbini Ilije M. Kolarca i galeriji Robne kuće “Beograd”.

Leave a Reply