Tehno - Nauka

Otvorena prva solarna elektrana u Leskovcu

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da su prioriteti resornog ministarstva podizanje energetske efikasnosti i iskorišćavanje potencijala obnovljivih izvora energije. Mihajlović je na svečanosti, održanoj povodom puštanja u rad prve solarne elektarne u Leskovcu, istakla da ova elektrana može da snabdeva strujom 50 do 60 domaćinstava.

Ona je navela da je ta solarna elektrana mala po kapacitetu, ali je značajna jer označava početak izgradnje ovakvih kapaciteta, budući da je to prvi objekat te vrste na jugu Srbije.

Na svečanosti je potpisan i ugovor za izgradnju još jedne elektrane na solarni pogon od 650 kilovata u opštini Bojnik.

Mihajlović je najavila reviziju svih izdatih energetskih dozvola u našoj zemlji i pojednostavljenje uslova za njihovo dobijanje.

U proteklom periodu u Srbiji je izdato više od 270 energetskih dozvola za izgradnju proizvodnih kapaciteta ukupne snage od 235 megavata, navela je ona, uz napomenu da je od 2008. do 2012. godine izdato 57 dozvola za korišćenje obnovljivih izvora energije, instalisane snage približno 135 megavata.

Prema njenim rečima, u protekle četiri godine iskorišćeno je manje od sedam odsto dozvola za izgradnju kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Leave a Reply