rubikova-kocka
Tehno - Nauka

Otvoreno prvenstvo u sastavljanju Rubikove kocke

Otvoreno prvenstvo u sastavljanju Rubikove kocke pod nazivom Serbian Open 2013 održaće se u subotu i nedelju, 23. i 24. marta, u Tržnom centru Delta siti u Beogradu

Svaki sedmi čovek na planeti igrao se Rubikovom kockom. Više od obične igračke, Rubikova kocka je prešla sve granice na mapi, stekla popularnost među stotinama miliona vernih igrača i nadahnula tri generacije naučnika, matematičara i umetnika.

Postoji 43.252.003.274.489.856.000 mogućih kombinacija Rubikove kocke, od kojih se svaka može rešiti sa najviše dvadeset okretanja.

Prvo takmičenje u sastavljanju Rubikove kocke održano je 1982. godine u Budimpešti, a ono je kasnije inspirisalo brojne nacionalne i internacionalne šampionate. Serbian Open 2013, otvoreno prvenstvo u sastavljanju Rubikove kocke, održaće se u subotu i nedelju, 23. i 24. marta, u Tržnom centru Delta siti u Beogradu.

rubikova-kocka

Na ovogodišnjem takmičenju u Beogradu učestvovaće više od 60 takmičara iz deset zemalja, koji će se nadmetati u raznim disciplinama. Organizator takmičenja je Dragan Okanović uz podršku Centra za promociju nauke.

Prošle godine, međunarodno takmičenje organizovano je u okviru manifestacije „Maj mesec matematike“, koju su u saradnji sa brojnim partnerima pokrenuli Centar za promociju nauke i Matematički institut SANU, a pobednik je bio Bence Hunor Bozing (Benze Hunor Bózsing) iz Mađarske, koji je u najboljem krugu složio kocku za neverovatnih 10,15 sekundi.

Rubikova kocka je mehanička igračka, koju je 1974. godine izumeo mađarski pronalazač i profesor arhitekture Erne Rubik. Sastavljena je od 26 manjih plastičnih kockica koje se vrte oko središnjeg jezgra. Osim što se smatra za najprodavaniju igračku na svetu, Rubikova kocka, pored zabave koju pruža sastavljanje, predstavlja logički i matematički izazov.

Leave a Reply