Tehno - Nauka

Pelene za astronaute

Kako bi olakšali život astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), japanski stručnjaci razvijaju novu vrstu WC-a, za koju su pronašli i ovozemaljsku primenu.

Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA) udružila se s inženjerima iz privatnog sektora kako bi razvili novu generaciju svemirskih klozeta.

Osnovni cilj jeste da budu čisti i jednostavni za upotrebu. Za sada se razmišlja o nečemu poput pelene koju astronaut stalno nosi oko struka.

Senzori otkrivaju kada se astronaut olakša i automatski kroz cevi odvode tečnost od tela u posebni kontejner. Ta naprava trebalo bi da sadrži i dodatak za sušenje i pranje kako bi se uklonili neugodni mirisi…

Primena i u bolnicama

Za razvoj ovog projekta naučnici imaju pet godina. Na projektu rade stručnjaci iz različitih područja, od proizvođača WC-školjki i hemikalija, do arhitekata i inženjera.

Ovi klozeti nove generacije trebalo bi da budu testirani u japanskoj laboratoriji Kibo na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Tim stručnjaka zadužen nada se da će WC-i biti primenljivi i u bolnicama umesto nepopularnih „patki“. Trenutno se na ISS-u koriste ruski WC-i u zapadnjačkom stilu koji rade na principu usisivača, ali korišćenje tih klozeta zahteva obuku pre odlaska u svemir.

Leave a Reply