Tehno - Nauka

Personalni robot

U budućnosti će ovakvi personalni roboti postati sastavni deo svakog domaćinstva, koji će vam pomagati u svakodnevnim kućnim obavezama

Kompanija Evolution Robotics [www.evolution.com] će uskoro na tržište izbaciti prvi robot namenjen pomoći u domaćinstvu, odnosno tzv. personalni robotski sistem (personal robot system), nazvn ER1. Ovaj robotski sistem će biti ponuđen u dve hardverske varijante koje će biti lako programirati da rade razne zabavne ali i korisne poslove kao što su: snimanje okruženja ugrađenom digitalnom kamerom, odgovaranje na glasovne komande, prepoznavanje objekata itd.

Kao što proizvođač kaže ovaj robot nije igračka, poput Aibo-a, već je potpuni autonomni robot koji svoje “ponašanje” duguje softverskom paketu istog proizvođača – ER1 Software Control Center – preko koga vršite sva podešavanja i programiranje. Softver se odlikuje intuitivnim korisničkim interfejsom i odličnom programibilnošću. Pa tako preko ovog softvera možete odrediti da robot sam obavlja e-mail korespodenciju umesto vas, ili da vam pušta omiljenu muziku sa CD-a, ili čak da vas upozori ukoliko kradljivci provale u vaš stan.

U budućnosti se predvića da robot bude opremljen i mehaničkom rukom tako da će moći da prepoznaje, hvata i prenosi male stvarčice. Zamislite samo, da kada vam ponestane piva gledajući Svetsko prvenstvo u fudbalu, ovaj mali ER1 donese željeno pivce iz frižidera. Stvarno može biti od velike koristi.

Ovaj robotski sistem zahteva da posedovanje ii određenog hardvera. Naime, biće vam potreban notebook računar koji će biti mozak vašeg drugara, i to procesorom Pentim II na najmanje 800 MHz sa 256 RAM-a. Naravno za pokretanje priloženog softvera, potreban je Windows 98 ili noviji Microsoft-ov operativni sistem. Računar odnosno softver sa mehaničkim delom robota komunicira preko USB porta, a ukoliko želite da robot obavlja i e-mail korespodenciju biće potrebno da laptop opremite i wireless modemom ili mrežnom karticom.

Leave a Reply