Tehno - Nauka

Pet miliona evra za završetak radova u Istraživačkoj stanici Petnica

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je danas u Valjevu da će u završetak radova na infrastrukturi u Istraživačkoj stanici Petnica biti uloženo pet miliona evra.

Đelić je istakao da su ta sredstva obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke (EIB) u iznosu od 200 miliona evra za naučnu infrastrukturu u Srbiji, koji je juče odobrio Izvršni odbor te banke.

On je precizirao da će pet miliona evra biti upotrebljeno za obnavljanje i izgradnju novih smeštajnih i naučnih kapaciteta u toj jedinstvenoj ustanovi za rad sa mladima na Balkanu.

Prema njegovim rečima, ova istraživačka stanica ima kapacitet i može da ima važnu ulogu u pripremanju naučnog, inženjerskog i inovacionog potencijala Srbije.

On je uputio poziv građanima Valjeva da predlažu svoje sugrađane za projekat “Evropa za sve” u okviru kojeg će 50 građana Srbije 20. decembra krenuti na šestodnevno putovanje u Rim, Berlin, Pariz i Brisel.

Uslov za to je da su punoletni državljani Srbije, da do sada nisu putovali u zemlje Evropske unije, da su učinili neko dobro delo koji ih izdvaja i da imaju novi, biometrijski pasoš, podsetio je Đelić.

On je ukazao na to da će žiri u kojem će biti Ružica Đinđić, Vlade Divac i još nekoliko javnih ličnosti izabrati 100 do 150 kandidata, dok će 50 putnika biti izabrano javno, u programu Radio-televizije Srbije (RTS).

Đelić je danas ponovio da će državljani Srbije od 19. decembra moći da slobodno putuju Evropom bez viza, o čemu će odluku 30. novembra doneti ministri EU.

Potpredsednik Vlade je dodao da je Srbija sposobna da ispuni sve uslove da bi postala kandidat za prijem u članstvo Unije, i ocenio da će put do prijema moći da pređe za tri godine, koliko je bilo potrebno i Slovačkoj.

Leave a Reply