E-servisi · Tehno - Nauka

Petnica među 12 ključnih infrastrukturnih projekata koje će Vlada finansirati

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je danas da će istraživačka stanica u Petnici ne samo opstati već i prosperirati u narednom periodu jer je Vlada Srbije planirala sredstva za njeno finansiranje.

Đelić je na konferenciji za novinare, održanoj nakon naučnog skupa “Na putu integracije Srbije u evropski istraživački prostor”, rekao da je Petnica jedan od 12 ključnih infrastrukturnih projekata koje će Vlada Srbije finansirati u sledećih tri do pet godina.

Reč je o originalnom projektu. Retko kada smo u Srbiji iznedrili nešto što je sada model za mnoge druge institucije u svetu, pa nema ni pomisli da ne podržimo, a kamoli da zatvorimo taj projekat, istakao je potpredsednik Vlade.

On je ponovio da je Petnica predviđena u infrastrukturnom planu i da je deo odnosa sa Evropskom investicionom bankom u iznosu od tri miliona evra.

Sa direktorom Petnice Vigorom Majićem i njegovim saradnicima radimo na tome da ona infrastruktura koja je započeta pre više od 10 godina postane realnost u sledeće tri godine. Idejni projekat postoji, potrebno je obezbediti sredstva i ja očekujem da će to biti u sledeće dve do tri godine, ukazao je Đelić.

Prema njegovim rečima, o tekućem finansiranju Petnice više puta je razgovarao sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem, koji ga je informisao o tome da će značajan deo budžetske rezerve u iznosu od 13 miliona dinara, koju je pre dve nedelje odobrila Vlada Srbije, biti upotrebljen za Petnicu.

Prošle godine je iz tog razloga Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj na prvobitnih 11 miliona dinara koji su bili predviđeni za Petnicu dodalo još pet miliona dinara. Ove godine smo potpisali ugovor sa Petnicom u iznosu od 12 miliona dinara i već smo uplatili šest miliona dinara, podsetio je Đelić.

Leave a Reply