Tehno - Nauka

Pobednik Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju je tim Brainiacs

Pobednik finala Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji za 2013. godinu, koje je održano u četvrtak, 26.12.2013. u studiju 9 RTS-a u Košutnjaku je tim Brainiacs sa inovacijom Smarting.

U finalu, devetog po redu redu takmičenja, predstavilo se šest inovacija iz oblasti: informaciono komunikacionih tehnologija, mašinstva, poljoprivrede i voda, a to su sledeće inovacije: Servis za organizaciju i promociju događaja (tim Atendra), Nov sistem za neuro-povratnu spregu (tim Brainiacs), Kombinovana ratarska mašina (tim Epoha), Tehnologija primene suvog leda pri siliranju stočne hrane (tim Led), Inovativno sredstvo za čišćenje ventilacionih kanala (tim Stop virus) i Uređaj za dezinfekciju vode pomoću ultrazvučnih talasa i srebra (tim Ultrasonic).

nti2013

O pobedniku je odlučio šestočlani žiri u sastavu:

  • Prof. dr Aleksandar Gajić, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
  • Radojko Srbljanović, državni sekretar Privrede Republike Srbije
  • Željko Sertić, predsednik Privredne komore Srbije
  • Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske
  • Radojka Nikolić, urednik časopisa ekonometar
  • Prof. dr Sanja Vraneš, generalni direktor Instituta „Mihajlo Pupin“

Konačan poredak timova od 1 do 6 mesta je:
1. Brainiacs
2. Epoha
3. Led
4. Ultrasonic
5. Stop virus
6. AtendraStop virus

Na ovogodišnjem takmičenju, učestvovalo je 118 timova, od kojih se u II kolo plasirao 94 tim. Poslovni model je predao 51 tim, a od ovog broja 32 tima je predstavilo svoje inovacije na Izložbi inovacija, koja je održana 27.11.2013. u Privrednoj komori Srbije u Beogradu, a finalisti su određeni u polufinalnim takmičenjima, održanim u Novom Sadu i Kraljevu početkom decembra.

Leave a Reply