MK-Fintel-Wind
Tehno - Nauka

Počela izgradnja vetroparka u Kuli vredna 15 miliona evra

MK Fintel Wind, zajednička kompanija MK Group i italijanske kompanije Fintel Energia Spa, počela je izgradnju vetroparka u blizini Kule, snage 9,9 MW, a završetak radova očekuje se do kraja oktobra ove godine.
Kompanija MK Fintel Wind uložila je blizu 15 miliona evra u projekat izgradnje Vetroparka Kula, čijom će se izgradnjom stvoriti uslovi za otvaranje oko 50 novih radnih mesta u Srbiji. Postrojenje, koje se sastoji od tri vetrogeneratora „Vestas“ visine 178 metara, proizvodiće 27.000.000 Kwh zelene engergije, što je dovoljno za potrebe blizu 8.000 domaćinstava.

Pored vetroparka u Kuli, uskoro će početi i izgradnja drugog vetroparka koji će se nalaziti u okolini Vršca, investicije vredna 11 miliona evra, koji će snabdevati zelenom energijom oko 5.500 domaćinstava.

MK-Fintel-Wind

“Nakon nekoliko godina čekanja neophodnih dozvola, izražavamo zadovoljstvo što će ova green-field investicija konačno biti realizovana u Srbiji. U narednom periodu planiramo da realizujemo dodatne projekte, a postoji i veliki broj stranih investitora koji su zainteresovani za partnerstvo sa nama”, izjavio je Tiziano Giovanetti, izvršni direktor kompanija Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind-a, i dodao da je izgradnja Vetroparka Kula značajna jer time žele da pokažu da poslovanje u Srbiji u novim oblastima kao što je zelena energija, ne samo što je moguće, već može biti i uspešno.

Kompanija MK Fintel Wind, osnovana 2007. godine, jedna je od prvih kompanija u Srbiji koja se bavi proizvodnjom „zelene energije“ pomoću vetroelektrana i solarnih panela, a trenutno je i najznačajniji investitor iz ove oblasti u Srbiji sa projektima snage 300 MW.

Leave a Reply