laboratorija
Tehno - Nauka

Počelo najzanimljivije naučno takmičenje za srednjoškolce – “Lančana reakcija”

Obrazovni portal Chemgeneration.com, osnovan na inicijativu kompanije BASF 2011. godine kako bi promovisao hemiju i nauku uopšte, pokrenuo je jedno od najzanimljivijih naučnih takmičenja za srednjoškolce – Lančana reakcija. Svi učenici srednjih škola pozvani su da se zajedno sa svojim profesorima uključe u kreativno eksperimentisanje koje će se tokom proleća održati u Srbiji, Češkoj i Rumuniji, a u jesen u još sedam zemalja Centralne Evrope.

Ideja takmičenja je da se mladi ljudi, kroz uzbudljiv zadatak pravljenja mašine “Lančane reakcije” koju pokreću serije fizičkih i hemijskih reakcija, približe prirodnim naukama i prepoznaju ulogu koju one imaju u našem svakodnevnom životu.

Naučno takmičenje “Lančana reakcija” zasnovano je na učeničkoj radoznalosti, kreativnosti i sposobnosti rešavanja problema, jer đaci moraju da iskoriste znanje koje su stekli u školi kako bi napravili jedinstvenu fizičko-hemijsku napravu. Za izgradnju mašine, učenici mogu da iskoriste bilo koji predmet koji svakodnevno koriste i da, samim tim, uvide i važnost recikliranja. Štaviše, video-zapisi koji pokazuju spektakularne eksperimente dostupni su na veb-sajtu Chemgeneration.com, gde učenici mogu da prikupe ideje o jednostavnim i bezbednim fizičkim i hemijskim reakcijama koje mogu ubaciti u svoju mašinu pod nadzorom vođe tima – nastavnika hemije.

Ovo posebno takmičenje organizuje kompanija BASF Srbija, koja je posvećena naučnom obrazovanju mladih generacija, uz podršku Centra za promociju nauke i Hemijskog fakulteta u Beogradu. Zajednički cilj je želja da se poveća interesovanje za nauku, naročito hemiju.

laboratorija

„Svake godine pokušavamo da pokrenemo zanimljive obrazovne kampanje koje imaju ulogu da srednjoškolcima prenesu našu ključnu poruku: Hemija je kul. Prošle godine smo bili u virtuelnom svetu, gde smo doprli do više od 50.000 mladih ljudi zahvaljujući našoj edukativnoj igrici “Future City” (Grad budućnosti), a ove godine smo odlučili da pokrenemo naučno takmičenje ′Lančana reakcija′,” rekao je Filip Dvorak, šef komunikacija i odnosa s vladom pri BASF Centralna Evropa. „Takmičenje je namenjeno učenicima srednjih škola, koji će imati priliku da na zabavan način uče o poreklu fizičkih i hemijskih reakcija na koje nailaze u svakodnevnom životu. U stvari, mogu čak i da ih kopiraju i da se time transformišu u male naučnike tokom ovog događaja, što za njih može predstavljati važnu avanturu”.

Timovi se prijavljuju za takmičenje slanjem video-zapisa koji pokazuje kako njihova mašina “Lančane reakcije” radi, a više informacija o takmičenju mogu dobiti na sajtu Chemgeneration.com ili na Facebook strani ChemgenerationSrbija. Odluku o pobedniku donosi profesionalni žiri koji se sastoji od nastavnika hemije i fizike, kao i stručnih inženjera. Takođe, javnost može glasati za najuzbudljiviji ili čak, najsmešniji video-zapis. Svaki član učeničkog tima, nastavnik hemije koji ih nadgleda i škola tima koja napravi najbolju mašinu po mišljenju žirija, dobiće vredne nagrade.

Leave a Reply