egzomars
Tehno - Nauka

Počinje ostvarivanje projekta EkzoMars

U Rusiji su počeli radovi na zajedničkom projektu EkzoMars – lansiranju istraživačkih kompleksa prema Marsu 2016. i 2018. godine.

Misija EkzoMars je prvo bila planirana kao evropsko-američka. Za nju je NASA obaećala da pruži dve teške rakete Atlas-2. U jesen 2011. godine je postalo jasno da s tim raketama mogu da nastanu teškoće. Onda je Evropska kosmička agencija (EKA) pozvala u EkzoMars Rusiju kao trećeg učesnika. Uskoro je NASA potpuno napustila projekt, jer je bila zauzeta pripremom marsohoda Kjuriositi. Rusija je izjavila da će se priključiti misiji i pružiti rakete Proton samo u slučaju ako to bude zajednički naučni program. Uslov je prihvaćen, – kaže direktor Instituta kosmičkih istraživanja (IKI) RAN Lav Zeleni.

egzomars

Projekat EkzoMars se sastoji od dve faze sa lansiranjem 2016.. i 2018. godine. 2016. godine se učešće Rusije svodi na isporuku rakete Proton i opreme evropskog orbitalnog aparata Trejs gez orbiter. On će istrživati tragove gasa u atmosferi Marsa. Sve interesuje raspoređivanje metana. U Orbiteru će se nalaziti dva kompleksa ruskih aparata – neutronski detektor FREND radi istraživanja raspoređivanja vode pod površinom Marsa i veliki paket za istraživanja spektralnog sastava atmosfere.

Faza lansiranja 2018. godine je mnogo složenija, – nastavlja Lav Zeleni.

Rusija ponovo isporučuje raketu Proton. Osim toga, ona pravi platformu za marsohod Paster. On je izrađen u EKA i sadrži bušilicu, sposobnu da uđe za 2 metra u dubinu tla. Zadatak Rusije se sastoji ne samo u njegovom transportovanju, postoji rusko učešće i u njegovom naučnom programu. Međutim, glavno je da će na platformi montirati kompleks ruskih naučnih aparata – manipulator radi uzimanja uzoraka, gasni hromatograf. Mi ćemo marljivo spustiti složeni marsohod, omogućiti da siđe sa platforme, te dalje raditi u skladu sa svojim naučnim programom.

Eksperiment EkzoMars, kao i planirane za 2015.-2016. godine ruske misije ka Mesecu omogućiće da smanje rizik ponovne misije ka satelitu Marsa Fobosu. Početkom aprila 2012. godine u Pacifik je pala naučna stanica Fobos-grunt, te je tajna Fobosa ostala neotkrivena. Između ostalog, diskutuje se o tome šta je on zapravo – privučeni asteroid ili telo, koje se formiralo zajedno s Marsom. Olakšanu verziju Fobos-grunt Rusija računa da lansira 2022.-25. godine.

Leave a Reply