Tehno - Nauka

Počinje treći Maj mesec matematike

Treći „Maj mesec matematike“ (M3), CPN svečano otvara 14. maja, u izložbenom prostoru robne kuće Beograd, u Knez Mihailovoj ulici 5

Na početku je ništa. Rađaš se kao jedan. Potom njih dvoje, brinu nad tobom. Trojka u krugu. Sa četiri prsta već brojiš godine. Sa pet pokazuješ celu šaku. Kasnije, odbrojavaš i unazad, u minus. Potom lutaš, ulaziš dublje i dalje, nailaziš na polovine, na razlomke, na racionalni svet. U naizgled običnim brojevima pronalaziš horizonte iracionalnog. I onda, da shvatiš sebe, vidiš kako moraš otkrivati novo – apstraktni, nestvarni svet. Jer, uvek te čeka izazov da savladaš transcendentno, da, kao Pi, podeliš obim prečnikom. Da stvoriš nove krugove. I pronađeš oblik životu.

Treći „Maj mesec matematike“ (M3), od 14. do 31. maja 2014, donosi nove oblike – nova uzbuđenja, nove prostore saznanja i preplitanja stvarnosti sa matematičkom apstrakcijom. Centar za promociju nauke i Matematički institut Srpske akademije nauke i umetnosti, u saradnji sa brojnim partnerima, predstavljaju još jedan „Maj mesec matematike“. Pokrovitelj ove, najveće nacionalne naučnopopularne manifestacije u Srbiji, ponovo je predsednik SANU, Nikola Hajdin. Specijalni gost trećeg M3 je Franci Demšar, potpredsednik Evropske fondacije za nauku (ESF).

M3

Centralna matematička izložba postavljena je na starom mestu, u srcu Beograda, u izložbenom prostoru Robne kuće „Beograd“, Knez Mihailova 5. Pod sloganom „Oblik života“, publika će imati priliku da saznaje o matematici, o njenim brojnim zagonetkama i lepotama, da uči i zabavlja se uz pomoć interaktivnih eksponata, ali i da aktivno učestvuje.

Po prvi put, CPN tokom M3 prikazuje Laboratoriju oblika, deo naučnopopularne postavke koji je proizvela sama publika – đaci, polaznici geometrijskih radionica. Deo izložbe se i dalje aktivno razvija – publika bez prekida istražuje dubinu matematičke transcendencije – kako broj Pi raste u beskonačnost, svaki posetilac može da otkrije njegovu sledeću cifru. No, ovogodišnji M3 ne potpisuju samo posetioci, niti samo matematičari i promoteri nauke, već i najpoznatiji dizajneri i ilustratori u Srbiji.

Uz treći „Maj mesec matematike“, CPN predstavlja sasvim novi horizont širenja kulture nauke. Dva sprata iznad Centralne matematičke izložbe (u Knez Mihailovoj 5) zvanično se otvara Naučni klub CPN. Klub je već krenuo sa radom, da bi to nastavio i nakon M3. U međuvremenu, ovde se prikazuju filmovi, organizuju matematičke radionice, održavaju tribine i predavanja. Uključite se u klub. To je mesto gde možete čuti, videti, dodirnuti, probati, osetiti budućnost. Novi oblik života.

Leave a Reply