nauka-sxc
Tehno - Nauka

Podrška radu Istraživačke stanice Petnica

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je u protekle tri godine za programe Istraživačke stanice Petnica Vlada obezbedila približno 80 miliona dinara iz budžetskih sredstava više ministarstava.

nauka-sxc

U saopštenju se ističe da Vlada i resorno ministarstvo kontinuirano pomažu rad Istraživačke stanice Petnica, pri čemu odnos države prema radu sa mladim i nadarenim učenicima i studentima, kao i prema samoj Petnici najbolje ilustruje izgradnja novog naučnog kompleksa, koji se gradi sredstvima budžeta, odnosno sredstvima kredita Evropske investicione banke.

Ova investicija Vlade iznosi deset miliona evra i to sedam miliona evra za objekte, a tri miliona evra za opremu.

Izgradnja naučnog kompleksa u Petnici je u završnoj fazi i sprovodi se pod nadzorom Jedinice za upravljanje projektima (JUP). Takođe, ovom projektu značajno je doprineo i Grad Valjevo, koji je ustupio zemljište.

Radi se o sledećem obimu radova:
– Izgradnja i opremanje novog objekta za smeštaj kapaciteta 180 ležaja (približno 3.200 metara kvadratnih) sa nekoliko sala, društvenim klubom, kabinetom i depoom za arheologiju i pratećim tehničkim prostorom (magacini, perionica).
– Izgradnja i opremanje nove laboratorijske zgrade (približno 1.300 metara kvadratnih) sa laboratorijama za fiziku, biologiju i hemiju, kao i Planetarijum sa širim projekcionim mogućnostima kapaciteta do 60 mesta.
– Proširenje i modernizacija kuhinje i restorana (približno 800 metara kvadratnih)
– Rekonstrukcija tri ostala objekta – nastavni centar s administracijom, biblioteka i resursni centar za nastavnike i stalna naučna i arheološka izložba.
– U okviru svih objekata nalazi se i 16 sala ukupnog kapaciteta 600 mesta i priblizno 500 metara kvadratnih izložbenog prostora.

Ovoj istraživačkoj stanici 27. decembra 2012. godine prosleđena su sredstva u iznosu od 12.000.000 dinara za zimske seminare, a u maju ove godine za rad sa talentovanim učenicima opredeljena su sredstva u dodatnom iznosu od pet miliona dinara, pri čemu će Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastaviti sa ulaganjima u obrazovne programe Petnice.

Resorno ministarstvo finansira i druge centre za talente i promociju nauke – republičke i regionalne, škole od posebnog nacionalnog interesa i škole u kojima se obrazuju obdareni i talentovani učenici.

Takođe, sredstva su obezbeđena i za potrebe nagrađivanja učenika osnovnih i srednjih škola za izuzetan uspeh postignut na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima i olimpijadama znanja za školsku 2012/13. godinu, za učeničke i studentske stipendije i kredite.

U skladu sa Odlukom o učešću Republike Srbije u razvojnim programima, iz budžeta Ministarstva za ovu godinu izdvojena su sredstva u ukupnom iznosu od 18.099.000 dinara za Republički centar za talente i za 12 regionalnih centara za talente iz Niša, Loznice, Užica, Sremskih Karlovca, Pančeva, Kragujevaca, Čačka, Vranja, Požarevaca, Bora, kao dva centra iz Beograda.

Ministarstvo će kao i do sada pružati punu podršku talentovanim učenicima i njihovim profesorima, studentima, nastavnicima, stručnim saradnicima i naučnicima i uporno raditi na podizanju kvaliteta obrazovnog sistema Srbije, dodaje se u saopštenju.

Leave a Reply