Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Pola veka postojanja NASA-e

Američka Nacionalna agencija za aeronautiku i svemirska istraživanja – poznatija po skraćenici NASA – prvi put je otvorila svoja vrata pre 50 godina. Pola veka kasnije njen najvažniji cilj i dalje je istraživanje svemira. Treba reći da ni svemirska trka sa tadašnjim Sovjetskim Savezom nije bila nevažna. Definisao ju je 1961. godine mladi američki predsednik John F. Kennedy.

“Odlučili smo da stignemo do Meseca u ovoj deceniji, ne zato što je to lako, nego upravo zato što je teško.”

NASA emblem

Ali više od bilo kog pojedinačnog događaja, lansiranje prvog sovjetskog satelita, Sputnjika, 1957. godine, uvelo je svet u eru svemirskih istraživanja. Vrlo brzo i Amerikanci su lansirali svoj prvi satelit, Explorer One. Nedugo nakon toga Dwight Eisenhower, predsednik SAD u to vreme, 1. oktobra 1958. godine potpisao je uredbu o osnivanju Nacionalne agencije za aeronautiku i svemirska istraživanja. Samo šest meseci kasnije, najavljen je projekat Mercury. U okviru tog projekta, SAD su poslale u orbitu ukupno sedmoricu astronauta. Prvi od njih predstavljeni su javnosti 9. aprila 1959. godine.

U jednom intervjuu, astronaut Alan Shepard, prisjetio se toga dana:

“Bio je to, naravno, jedan od mojih najsretnijih dana. Toga dana smo svi zajedno zvanično postali prva američka astronautska grupa.”

Alan Shepard bio je prvi Amerikanac u svemiru. Njegov let u kapsuli bez prozora zvanoj Freedom Seven 5. maja 1961. trajao je samo 15 minuta. Svi zadaci u okviru projekta Mercury ispunjeni su 20. februara 1962. godine. Tog dana, tokom leta od 4 sata i 55 minuta, astronaut John Glen obletio je tri puta oko Zemlje.

Nakon projekta Mercury, usledio je program Gemini sa dvočlanim posadama, svemirskim šetnjama i spajanjima letelica u orbiti. Gemini je utabao stazu za ambiciozniji program Apollo, sa tročlanim posadama, snažnijim raketama i mesečevim modulima. Taj program obeležen je uspesima i jednom tragedijom, kada su u požaru prilikom testiranja Apollo One poginula tri astronauta.

Posle te tragedije NASA je krenula u istraživanja sa novim elanom. I konačno, 20 jula 1969. godine astronaut Neil Armstrong ispunio je najvažniji cilj programa Apollo – kročio na tlo Mjeseca, izgovorivši i sada čuvene reči: “Ovo je mali korak za čoveka, ali ogroman korak za čovečanstvo.”

Još šest misija Apollo poslato je na Mesec, završno sa Apollom 17 1972. godine. Nešto kasnije, Amerikanci i Sovjeti su počeli sarađivati u svemiru i jula 1975. godine Sojuz i Apollo su se spojili u orbiti.

Bio je to kraj ere programa Apollo, ali i početak novog poglavlja. Orbiter Columbia, letelica za višekratnu upotrebu, prvi put je poleteo 1981. godine. Letelice tog tipa odnele su u orbitu bezbrojne satelite kao i svemirski teleskop Huble, omogućavajući otkrića koja su privukla pažnju sveta. Posljednja popravka Hublea predviđena je za kraj ovog meseca.

Tokom ostvarivanja programa letova tog tipa svemirskih letelica, nazvanih jednostavno shuttle, dogodile su se dve velike nesreće. Januara 1986. godine shuttle Challenger je eksplodirao po uzletanju, odnevši živote sedmoro astronauta. Februara 2003. godine shuttle Columbia raspao se pri povratku na zemlju, takođe odnevši sedam života.

Posle duge pauze, letovi shuttle-a su nastavljeni jer su od bitne važnosti za najambiciozniji naučni poduhvat u istoriji – izgradnju Međunarodne svemirske stanice. NASA namerava da ih iz upotrebe povuče 2010. godine. U međuvremenu, agencija punom parom radi na konstruisanju, izgradnji i testiranju nove generacije letelica koje će ponovo odvesti ljude na Mesec, pa i dalje u svemir.

Leave a Reply