Tehno - Nauka

Polufinale Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji

Drugo polufinale Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji, koje će se održati u petak, 7.12.2012. u 10 časova u Svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Tokom polufinala svoje inovacije predstaviće šest timova, od čega su tri inovacije iz poljoprivrede, dve iz ekologije i jedna pripada oblasti materijali.

Prva tri tima dolaze in Novog Sada. Tim “Brašnjari” nastupa sa inovativnim proizvodom – brašno od tikve golice. Inovativnu ekološku transportnu ambalažu, prezentovaće tim “Gajbari”, dok ce tim “Klizači” predstaviti Eko traktor. Tim “Mery3011”, iz Pančeva, opisaće inovativno rešenje za smanjenje zagađenja. Ekološki gasni sistem sa brizgaljkama za sagorevanje korova i ravnanje zemljišta, je još jedna inovacija iz domena poljoprivrede. Vlasnik ove inovacije je Tim “Uporni”, koji dolazi iz Trstenika. Šesti po redu, svoju inovaciju predstaviće tim “Contra Ignis”, iz Čacka. Radi se o mešavini superupijajućih polimera koja pomešana sa vodom, postaje moćno oružje protiv požara.

Stručni žiri, sastavljen od predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Privredne Komore Srbije i drugih relevantnih institucija, odabraće tri tima, koja će se zajedno sa timovima izabranim u Kraljevu, takmičiti u finalu 21.12.2012.

I ove godine finale takmičenja biće održano u studiju RTS-a na Košutnjaku, uz obezbeđen direktan TV prenos.

Organizatori takmičenja su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Fakultet tehničkih nauka, Privredna Komora Srbije i Zavod za intelektualnu svojinu.

Leave a Reply