Relax · Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Porast nivoa mora

Naučnici upozoravaju da će nivo mora najverovatnije rasti mnogo brže i više nego što su do sada predviđali zbog topljenja glečera i polarnog leda.

Zaključak nove studije, koju su sproveli britanski i finski naučnici, jeste da bi nivo mora mogao da poraste i za čitav metar i po dok kraja veka što bi rezultiralo izmeštanjem miliona ljudi iz njihovih domova.

Polarni led na Grenlandu i na Antarktiku se topi mnogo brže nego što je to prognozirano i autori najnovijeg istraživanja kažu da tako brz tempo topljenja nije uzet u obzir u dosadašnjim modelima.

Britansko-finski tim eksperata izneo je rezultate svog istraživanja na velikoj međunarodnoj konferenciji naučnika u Beču.

Oni nisu prvi koji tvrde da je prognoza Međunarodnog panela o klimatskim promenama o porastu nivoa mora od između 28 i 43 centimetara do 2100. godine isuviše konzervativan.

Prošle godine, nemački naučnik Stefan Ramstorf je koristeći drugačiju metodologiju od svojih britanskih i finskih kolega, došao do sličnog zaključka o porastu nivoa mora od između 50 i 140 centimetara do 2100. godine.

Tako veliki porast nivoa mora bi imao ogroman efekat na zemlje kao što su Bangladeš koje imaju dugačku i nisku obalu.

Leave a Reply