Tehno - Nauka

Poreske olakšice za zapošljavanje stručnjaka podstaći će razvoj nauke i tehnologije u Srbiji

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić najavio je danas da će izneti predlog da se u 2010. godini uvedu poreske olakšice za zapošljavanje visokoobrazovanih građana kako bi se podstakao razvoj nauke i tehnologije u Srbiji.

Foto: Fonet

Đelić je na konferenciji o tržištu informacionih i komunikacionih tehnologija u jugoistočnoj Evropi naveo da će taj predlog izneti u junu u Beogradu, tokom posete evropskog komesara za nauku Janeza Potočnika kojem će prestaviti Nacrt strategije za razvoj nauke i tehnologije.

Cilj uvođenja poreskih olakšica je da damo dovoljno razloga našim firmama da zapošljavaju naše stručnjake, a ne da im kao jedini izbor ostavimo da odu u inostranstvo, objasnio je potpredsednik Vlade.

On je rekao da će predložiti i da se promeni način finansiranja istraživačkih projekata u Srbiji tako što će se iz budžeta za nauku za 2010. godinu deo novca davati direktno privatnim preduzećima, koja će odabirati partnere za projekte.

Prema njegovim rečima, do sada su za sufinansirane projekte sredstva dobijali instituti i fakulteti, koji su tražili partnere, pri čemu često nije bilo prave saradnje između istraživača i firmi jer su partnerstva u nekim slučajevima bila formalna.

Đelić je ukazao na to da bi iz republičkog budžeta sledeće godine trebalo izdvojiti sredstva i za zajednička ulaganja sa svetskim kompanijama koje su zainteresovane za saradnju sa stručnjacima u Srbiji.

Potpredsednik Vlade je najavio da će Srbija iz budžeta u naredne tri godine uložiti približno 10 miliona evra za razvoj superračunarstva u Srbiji, odnosno za zahtevna istraživanja poput istraživanja posledica klimatskih promena koja će se sprovoditi na fakultetima i institutima u Srbiji.

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić istakla je da je sektor informacionih tehnologija značajan za Srbiju, što dokazuje činjenica da učestvuje sa 4,78 odsto u bruto domaćem proizvodu i da u Srbiji ima 2.300 kompanija iz tog sektora.

Država bi trebalo da počne da pruža usluge elektronskim putem i tako pruži podsticaj razvoju tržišta informacionih i komunikacionih tehnologija, rekla je Matić i dodala da su elektronske usluge podstakle rast tog sektora u svetu.

Ona je navela da je Vlada Srbije prošle nedelje usvojila Predlog zakona o elektronskom dokumentu koji propisuje način razmene i arhiviranja elektronskih dokumenata.

Leave a Reply