Tehno - Nauka

Poslednja misija u svemiru raketoplana Discovery

Najstariji NASA-in shuttle, sa najviše letova i ogromnim radnim učinkom, u svemir je odneo i teleskop Hubble, a potom mu se dva puta vratio kad ga je trebalo popraviti. Otisnućem svemirskog raketoplana Discovery na njegovu 39. i poslednju misiju, američki tridesetogodišnji program raketoplana korak je bliže svom zakazanom kraju, u aprilu ove godine. Ostarela flota svemirskih letelica postala je američka tehnološka ikona, prevozom astronauta i pokretnih laboratorija u svemir, pruživši neophodne uslove za izgradnju i opskrbljivanje Međunarodne svemirske stanice.

Discovery je bio redovni posetilac Zemljine orbite od svog prvog leta, 1984. Najstariji, sa najdužim radnim stažom i najviše letova među NASA-inim raketoplanima, doževio je nekoliko odgađanja poslednje misije zbog tehničkih problema i popravki spoljnog rezervoara za gorivo. Ali, direktor NASA-inog programa lansiranja Mike Leinbach kaže da je shuttle još uvek potpuno spreman za svemir: “Discovery je sjajna letelica. To mu je 39. misija, a mogao bi ih mirne duše imati još nekoliko, da je program još potrajao … ali nije. Ova zadnja misija i steže srce, ali i budi ponos … kao i svaki put, Discovery će sjajno odraditi svoj posao u orbiti i vratiti posadu sigurno kući,” kaže Leinbach.

Jedanaestodnevna misija shuttlea Discovery – nakon 352 dana koliko ih je već odradio u svemiru – služi za dopremanje potrepština na Međunarodnu svemirsku stanicu. Utovarenih 3.855 kilograma tereta uključuje i čovekolikog robota, nazvanog Robonaut-2. Plavokosa mašina, odevena u belo odelo, dizajnirana je za pomoć astronautima u i van svemirske stanice kod popravki i drugih manuelnih zadataka. (voa)

Leave a Reply