Tehno - Nauka

Potpisan Sporazum o naučno-tehnološkoj saradnji Srbije i SAD

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i podsekretar za demokratiju i globalne poslove SAD Marija Otero potpisali su u Vašingtonu Sporazum o naučno-tehnološkoj saradnji Srbije i SAD.
Đelić, koji boravi u radnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama, ukazao je na to da ovaj sporazum ne vidi samo kao odnos između dve zemlje već i kao veliku priliku za tehnološke kompanije iz SAD da dođu da rade u Srbiji.

Potpisivanjem ovog sporazuma Srbija šalje poruku da je otvorena za saradnju, rekao je potpredsednik Vlade i podsetio na to da Srbija i SAD već trideset godina imaju zvanične odnose na polju nauke i tehnologije.

Ovaj sporazum je važan korak za Srbiju jer su SAD zemlja koja predvodi u nauci i tehnologiji i na nama je da tu priliku iskoristimo, naglasio je Đelić i dodao da je srpska naučna dijaspora najjača upravo u SAD.

Đelić je napomenuo da se sporazumom rešava problem izdavanja viza za članove naučne zajednice, kao i problem intelektualne svojine, a otvaraju se vrata i za druge sporazume između instituta, univerziteta i naučnih ustanova dveju zemalja.

Leave a Reply