Tehno - Nauka

Potpisan sporazum o ulaganju 200 miliona evra u nauku

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Diana Dragutinović i potpredsednik Evropske investicione banke (EIB) Dario Skanapijeko potpisali su danas finansijski sporazum u vrednosti od 200 miliona evra za naučnu i tehnološku infrastrukturu.

Ovaj kredit od 200 miliona evra omogućiće investicije u naučnu i tehnološku infrastrukturu Srbije od ukupno 420 miliona evra u narednih pet godina.

Ostatak sredstava biće obezbeđen iz budžeta Srbije, pretpristupnih fondova EU, Evropske banke za obnovu i razvoj i Razvojne banke Saveta Evrope.

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić najavio je nakon potpisivanja sporazuma u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) da će u narednih nekoliko godina u razvoj naučne i tehnološke infrastrukture u Srbiji biti uloženo blizu pola milijarde evra.

Tadić je na ceremoniji naglasio da je ulaganje u naučno-tehnološki razvoj jedna od najvažnijih investicija u ekonomski razvoj Srbije, čiji je bitan element zaustavljanje “odliva mozgova”.

Prema njegovim rečima, obezbeđivanje investicije u iznosu od 200 miliona evra predstavlja izuzetan doprinos razvoju naše zemlje i govori o drugačijoj vrednosnoj orijentaciji države Srbije.

On je podsetio na to da je Vlada Srbije imala hrabrost da odluči da investira u dugoročni razvoj države ulaganjem u nauku u trenutku kada je čitav svet pogođen ekonomskim i finansijskim “cunamijem”.

Svako investiranje u infrastrukturu jeste korisno za generacije koje dolaze jer infrastrukturu niko ne može odneti, i ona će uvek služiti. Kada zemlja preuzme obaveze da investira u infrastrukturu, onda je to u skladu sa socijalnim moralom, poručio je Tadić.

Takođe, on je ocenio da važan element investiranja u naučni razvoj jeste zaustavljanje “odliva mozgova”, odnosno stimulisanje darovitih mladih naučnika da ostanu u Srbiji.

Srbija se suočavala sa odlaskom najdarovitijih mladih ljudi tokom devedesetih godina i ovaj projekat nije samo projekat investiranja u naučnu infrastrukturu već podrazumeva da se obezbede materijalni uslovi za to da najdarovitiji studenti i učenici ostanu da rade u Srbiji, objasnio je Tadić.

On je istakao da je strategija investiranja u naučno-tehnološki razvoj dokaz da Srbija prvi put u novijoj istoriji ima jasno definisanu strategiju razvoja koja obuhvata čitavu deceniju.

Srbija investiranjem u nauku želi da ohrabri i druge države regiona i da podstakne regionalnu naučnu saradnju, ukazao je Tadić.

Potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić naveo je da je u okviru finansiranja naučne infrastrukture predviđena izgradnja Centra za promociju nauke u Beogradu, najvećeg regionalnog centra za biomedicinu u okviru beogradskog Kliničkog centra.

Prema njegovim rečima, planirana je i izgradnja istraživačkog centra za
matične ćelije u Kragujevcu, centra za razvoj informacionih tehnologija i elektronike u Nišu, kao i izgradnja 1.000 stanova za naučne radnike u Srbiji.

Uslov EIB-a bio je da se odobrenih 200 miliona evra za naučnu i tehnološku infrastrukturu udvostruči, što će i biti učinjeno izdvajanjem iz budžeta Srbije, pronalaskom parnera, državnih i privatnih preduzeća i međunarodnih tehnoloških kompanija zainterasovanih za investicije, ukazao je potpredsednik Vlade Srbije.

On je dodao da lista projekata koji će biti finansirani u narednih pet godina nije konačna, i najavio da će deo novca biti izdvojen za povratak srpskih naučnika iz inostranstva i za društvene nauke.

Đelić je izrazio očekivanje da će ugovor o kreditu biti ratifikovan u Skupštini Srbije tokom narednog zasedanja parlamenta u aprilu kako bi realizacija projekata mogla da počne što pre.

Dragutinović je precizirala da je kredit EIB-a odobren sa rokom otplate od 20 godina, uz period počeka od šest godina, pri čemu Srbija ima mogućnost da izabere varijabilnu ili fiksnu kamatu, koja trenutno iznosi približno 4,5 odsto godišnje.

Skanapijeko je naveo da očekuje da će u 2010. godini obaveze te finansijske institucije prema Srbiji dostići milijardu evra, i ukazao na to da su ta ulaganja namenjena razvoju infrastrukture i ublažavanju posledica ekonomske krize.

Ugovor o finansiranju razvoja nauke u Srbiji predstavlja veliku prekretnicu u saradnji Srbije i EIB-a jer je ta banka do sada finansirala uglavnom izgradnju objekata porušenih tokom bombardovanja, zaključio je Skanapijeko.

Leave a Reply