E-servisi · Tehno - Nauka

Povećati ulaganja u naučni i tehnološki razvoj zemalja regiona

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je danas na Bledu da zemlje regiona jugoistočne Evrope treba da podrže stvaranje zajedničkih preduzeća i više ulažu u naučna i tehnološka istraživanja.

Đelić je na Menadžment forumu jugoistočne Evrope “Bled – Kopaonik” poručio da ulaganje u naučne inovacije, istraživački rad i zaustavljanje “odliva mozgova” treba da bude prioritet vlada svih zemalja u regionu, kako bi se pospešio rast nacionalnih ekonomija.

On je podsetio na to da je Srbija u periodu do 2000. godine izgubila 67 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i da će joj biti potrebno skoro 30 godina da dostigne nivo na kojem se sada nalazi Evropska unija (EU).

Srbija je putem kredita već obezbedila približno 400 miliona evra vanbudžetskih sredstava za ulaganje u nauku u naredne četiri godine, naveo je potpredsednik Vlade.

Već sada se pokazalo da ima 50 odsto više prijavljenih projekata od planiranih, tako da će za sledeću godinu Vlada Srbije morati da obezbedi dodatnih 50 miliona evra, ukazao je on.

Đelić je najavio da će “Dunavska inicijativa” biti predstavljena krajem ove, a usvojena naredne godine, za vreme predsedavanja Mađarske Evropskoj uniji (EU).

Tu inicijativu, podsetio je on, čini 14 zemalja članica od kojih neke nisu priobalne zemlje na toj reci, kao što je slučaj sa Slovenijom.

Cilj “Dunavske inicijative” jeste da EU pruži podršku razvoju zemalja oko te evropske reke, pri čemu je Srbija dobila zadatak da koordinira pitanja infrastrukture, s obzirom na to da naša zemlja sa 588 kilometara toka Dunava zahvata četvrtinu plovnog puta, objasnio je Đelić.

Prema njegovim rečima, Srbija planira da na Dunavu, na potezu od Novog Sada do Beograda, locira intermodalni punkt za rečni, železnički, avio i drumski saobraćaj, koji bi trebalo da postane jak logistički centar za jugoistočnu Evropu.

Potpredsednik Vlade podsetio je i na to da Srbija ima veoma staru populaciju, što je odlika i drugih zemalja u regionu, zbog čega se mora zaustaviti odliv mladih i obrazovanih kadrova.

On je kao primer naveo poznatog srpskog naučnika i vrhunskog stručnjaka za genetski inženjering i matične ćelije Miodraga Stojkovića, uz napomenu da se nakon njegovog povratka u Leskovac lično angažovao na tome da se u Kragujevcu oformi Katedra za molekularnu biologiju, kako bi mu se omogućili uslovi za normalan rad.

Država mora ponuditi dobre uslove za naučne radnike i inovatore, a ako oni rade u nekoj uspešnoj stranoj kompaniji, treba joj ponuditi da otvori svoje odeljenje u Srbiji, uz zadržavanje tih kadrova, istakao je Đelić.

To je svojevremeno, kako je podsetio, ponuđeno”Majkrosoftu”, pa je ta kompanija u Beogradu otvorila jedan od pet razvojnih centara u svetu i zaposlila domaće stručnjake.

Na dvodnevnom Menadžment forumu na Bledu koji se završava danas učestvovalo je približno 300 predstavnika iz oblasti privrede, akademskih krugova i vladinih i nevladinih organizacija zemalja jugoistočne Evrope, koji su pokušali da nađu zajednički odgovor na pitanja vezana za ekonomsku budućnost našeg regiona.

Među njima su i strategija razvoja regiona, kako izaći iz krize na održiv način, gde pronaći izvore rasta i napretka preduzeća iz regiona, koju bi ulogu trebalo da imaju kreatori politike u pobeđivanju krize, uloga banaka u tom procesu i slično.

Na forumu su učestvovali privrednici i ekonomisti iz Srbije, Hrvatske, Italije, Nemačke, Bosne i Hercegovine (BiH), Austrije, Slovenije, Mađarske, Makedonije i Crne Gore.

Leave a Reply