Tehno - Nauka

Poželjan i potreban nokaut – “Tehnički nokaut”

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća svečano je otvoren juče na Beogradskom sajmu i trajaće do petka, 13. maja. Na ovoj 55. smotri predstavlja se oko 700 domaćih i izlagača iz 28 zemalja sveta, a posetioci imaju priliku da vide i 170 tehnoloških noviteta.

– Sajam tehnike je vitalna i značajna manifestacija od osnivanja, jer je još te 1937. godine imala 300 hiljada posetilaca, što je bilo više od broja stanovnika Beograda, rekao je Dušan Petrović, ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije. – Sajam ove godine ima borbeni i borilački moto – „Tehnički nokaut“, što je dobro, jer svi zajedno moramo da se potrudimo da što brže i efikasnije izađemo iz krize u kojoj se nalazimo, a koju nismo izazvali. Najveći nedostatak srpske privrede u celini je neefikasnost, pa je jasno zašto je Sajam tehnike toliko važan – korišćenje dostignuća je put kojim moramo ići ako želimo da živimo bolje.

Pre nego što je 55. međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća proglasio otvorenim, Dušan Petrović je rekao da će ovu manigestaciju i 2011. godine obeležiti nacionalne i grupne izložbe, aktivnosti privrednih komora i resornih ministarstava Srbije i zemalja učesnica, susreti privrednika, inovatora i poslovnih partnera.

Sajamska donacija STRAWBERRY TEAM-u

Na Sajmu tehnike premijerno se predstavlja i STRAWBERRY TEAM, tim studenata inovatora sa različitih fakulteta Beogradskog univerziteta. Za solarni punjač za mobilne telefone nedavno su nagrađeni u Briselu, a ovaj praktičan proizvod izložili su i na Beogradskom sajmu.

Na ceremoniji svečanog otvaranja ovoj devetočlanoj „uspešnoj družini“ Snežana Miljanić, direktorka Beogradskog sajma, uručila je novčanu donaciju u iznosu od 150 hiljada dinara i potvrdila da Beogradski sajam uvek podržava mlade i ambiciozne ljude.
Zahvaljujući se na ovom lepom gestu, Uroš Uljarević, predstavnik STRAWBERRY TEAM-a, pozvao je sve posetioce Sajma tehnike da u hali 2, na nivou A, posete njihov štand i isprobaju nagrađeni eksponat iz Brisela.

Leave a Reply