energetika
Tehno - Nauka

Predstavljanje Nacrta Zakona o efikasnom korišćenju energije i uloga energetskih menadžera

Centralno-evropski forum za razvoj, CEDEF, pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, a u saradnji sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i E3 Consulting Podgorica, organizuju Drugi CEDEF Samit energetskih menadžera Srbije: Predstavljanje Nacrta Zakona o efikasnom korišćenju energije i uloga energetskih menadžera 01. februar 2013. 11h, Mašinski fakultet, II sprat Kraljice Marije 16, Beograd

Srbija danas ima najniži stepen energetske efikasnosti u Evropi. Države zapadne Evrope po kvadratnom metru potroše manje do 100 kWh energije godišnje a u našoj zemlji potrošnja je od 150 do 180 kWh. Od ukupno potrošene električne energije u Srbiji skoro polovinu potroše građani u svojim stanovima, čak 65% te energije odnosi se na grejanje.

energetika

Specifična potrošnja toplotne energije u Danskoj je 96 kWh po kvadratu u sezoni, a kod nas 228 i to u poslovnim prostorima i zgradama, dok je u privatnim kućama mnogo veća. Srbija u nekim oblastima troši 5 puta više primarne energije po jedinici bruto društvenog proizvoda nego razvijene zemlje.

Utrošak energije u nekim sektorima je čak 4 do 5 puta veći od zapadnih zemalja. Zbog toga privreda proizvodi robu koja nije konkurentna, domaćinstva plaćaju veće račune, dok država daje više para za uvoz struje, gasa i drugih energenata. Tako smo postali evropski šampioni u neracionalnoj potrošnji energije koju, čak i za javnu rasvetu, trošimo 50% više nego zemlje EU.

Na skupu će govoriti:

• Jovanka Arsić – Karišić, predsednik Upravnog odbora, CEDEF

• Dejan Trifunović, pomoćnik ministra, Ministarstvo za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine Republike Srbije

• Dejan Marković, direktor sektora Infrasturktura, Schneider Electric

• Nenad Lučić, menadžer za razvoj proizvoda, Sberbank

• Zoran Biserčić, direktor, Vaillant

• Bojana Vukosavljević, nacionalni menadžer programa, EBRD Business Advisory Services (BAS) Srbija

• Srećko Šević, načelnik odeljenja za EE i OIE – Grad Beograd, član Akcionog odbora MEMSa

• Dragoslav Dobrosavljević, energetski menadžer opštine Vršac,  član Akcionog odbora MEMSa

 

CEDEF po drugi put okuplja na jednom mestu energetske menadžere iz čitave Srbije, iz privrede, javno-komunalnih preduzeća, gradova i opština, kao i sve eksperte u oblasti energetike sa ciljem da se svim učesnicima Samita predstavi:

• Nacrt zakona o efikasnom korišćenju energije,

• Budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti

• istakne ulogu i značaj energetskih menadžera i eksperata kao ključnih karika u razvoju politike energetskog menadžmenta i većoj primeni mera EE i OIE.

 

Cilj Zakona o efikasnom korišćenju energije je da obezbedi i podrži odgovorno, racionalno i održivo korišćenje energije i tako doprinese sigurnijem snabdevanju energijom, smanjenju uvozne zavisnosti, povećanju konkurentnosti privrede i standardu građana, stvori uslove za zapošljavanje visoko stručnih kadrova i lakše ispunjenje obaveza zemlje u pogledu primene OIE, kao i da smanji negativne efekte sektora energetike na životnu sredinu i da omogući ispunjenje obaveza prema Energetskoj zajednici i pridruženje EU.

Leave a Reply