Tehno - Nauka

Pregovori o ulasku Srbije u CERN mogli bi da počnu sledeće godine

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izrazio je danas nadu da će pregovori o ulasku Srbije u Evropsku organizaciju za nuklearna istraživanja (CERN) početi sledeće godine.

Đelić je nakon sastanka sa generalnim direktorom CERN-a Rolf-Diterom Hojerom podsetio na to da je Srbija prošle jeseni podnela zahtev za kandidaturu za članstvo u ovoj prestižnoj naučnoj instituciji.

Prema njegovim rečima, Srbija je u martu dostavila savetu CERN-a izveštaj o stanju nauke i ekonomije, a naročito fizike u našoj zemlji, čime je završen prvi korak na putu ka članstvu.

On je naveo da bi krajem ove godine komisija te organizacije trebalo da razmotri aplikaciju Srbije i izrazio nadu da će ona biti dovoljno kvalitetna da bi pregovori za punopravno članstvo naše zemlje počeli već sledeće godine.

Ministar je podsetio na to da je CERN jedna od najvećih naučnih institucija u svetu i da je Srbija prva zemlja u regionu koju je posetio generalni direktor te organizacije zato što je naša zemlja deo naučnog eksperimenta čija vrednost je šest milijardi evra.

Đelić je naveo da je u tom eksperimentu učestvovalo približno 40 srpskih fizičara, čiji napori su omogućili da u martu ove godine Srbija i zvanično aplicira za punopravno članstvo u CERN-u.

On je podsetio na to da je Jugoslavija bila jedna od 12 osnivača CERN-a 1954. godine, ali da se iz CERN-a povukla 1961. godine, i dodao da je sa Hojerom razgovarao i o jačanju saradnje naših istraživača sa tom najpoznatijom evropskom naučnom institucijom.

Generalni direktor CERN-a je tom prilikom ocenio da je aplikacija Srbije zanimljiva, pozitivna i dobra.

Leave a Reply