Obnova Japana
Tehno - Nauka

Premijera na kanalu Discovery Channel – Obnova Japana

11. marta 2011. godine, Japan je pogodila jedna od najvećih prirodnih katastrofa ikada. Zemljotres jačine 9,0 stepeni Rihterove skale i cunami koji je usledio, prouzrokovali su štete širokih razmera širom zemlje – čitavi gradovi su bili preplavljeni, industrija uništena, a životi izgubljeni. Suočen sa nesvakidašnjim izazovima, Japan je istrajao u svojoj najvećoj obnovi još od vremena Drugog svetskog rata. Discovery obeležava godišnjicu ove katastrofe sa dva specijalna programa počevši od 14. aprila u 21h.

Prvi specijalni program pod nazivom Posle cunamija sa Kenom Vatanabeom počinje 14. aprila. Emisija traje 30 minuta i prati priču holivudskog glumca koji posećuje severoistočni deo regije Tohoku kako bi posmatrao obnovu Japana nakon cunamija i zemljotresa. Borbeni duh i prilagodljivost nacije su prikazani iz ugla jednog od najvećih ambasadora zemlje koji i sam ima ogromnu želju da pomogne u obnavljanju svoje zemlje.

Serijal Obnova Japana počinje 21. aprila u 21 čas i sastoji se od 6 inspirativnih priča o herojskim naporima nacije da obnovi svoju zemlju – od saniranja najmanjih šteta u gradovima do očuvanja morskih algi.

U prvoj epizodi OD RUŠEVINA DO GRADA BUDUĆNOSTI, pratićemo Futoši Tobu, gradonačelnika malog grada po imenu Rikuzen-Takata, u njegovoj borbi da nađe najsavremenija rešenja za probleme sa kojima se grad suočava, dok se u isto vreme bori sa tugom zbog gubitka svoje žene u ovoj prirodnoj katastrofi.

Epizoda FOTOGRAFIJE NA DNU MORA prikazuje napore grupe volontera koji su se posvetili pronalasku i očuvanju fotografija izgubljenih ili uništenih cunamijem. Oni se nadaju da će uz pomoć moderne tehnologije uspeti da vrate dragocene uspomene boljih vremena što većem broju ljudi.

 

U epizodi SUPERVOZOVI pogledajte kako su prethodna iskustva Japana uticala na izgradnju sigurnosnih sistema ovih savršeno brzih vozova i saznajte više o prefinjenoj tehnologiji koja danas stoji iza njih. Ova epizoda se takođe osvrće i na neke inovativne karakteristike koje su osmišljene zarad sigurnosti putnika.

U epizodi POVRATAK K-AUTOMOBILA, upoznaćemo se sa čuvenom japanskom motornom industrijom i jedinstvenim trkama malim i štedljivim porodičnim automobilima pod nazivom „K-Cars”. Da li će i posle katastrofe biti mesta za motorne fantazije ove nacije? Možda će upravo ovo vozilo pomoći Japanu da se vrati na put i ukazati na značaj snova.

Život stanovnika Kesenuma je usredsređen na varenje sake, japanskog nacionalnog pića. Nažalost, čuveno internacionalno mesto gde se ovaj napitak mogao piti, uništio je cunami. Ipak, otkrivene su male količine moromi  kaše, sastojka neophodnog za pravljenje sake. BUDUĆNOST SAKEA je priča o oživljavanju ovog grada.

Završna epizoda, PROIZVODNJA NORI ALGE, prati grupu starih uzgajivača algi u oblasti Mijagi, koji su odlučni da nastave tradiciju uzgajanja alge nori. Suočeni sa mnogim izazovima uključujući i radioaktivnu kontaminaciju, nadaju se da će uspeti da povrate čast da ponovo snadbevaju japansku vladajuću porodicu.

Pogledajte ove dirljive priče ispričane sa jedinstvene tačke gledišta Japanaca i upoznajte se sa emotivnom dramom, hrabrošću i energijom japanskog naroda dok ponovo izgrađuje svoj život i svoju zemlju.

Leave a Reply