Tehno - Nauka

Prezentacija postupka implementacije ETRS89 u Republici Srbiji

26.02.2014.godine, u Republičkom geodetskom zavodu, održana je prezentacija pod nazivom “Implementacija ETRS89 u Republici Srbiji“.

Prezentacija se sastojala iz dva dela:

  • Realizacija koordinatnog sistema ETRS89 i formiranje transformacionog modela,
  • Transformacija sadržaja baze DKP-a u ETRS89.

etrs89

Prvi deo prezentacije, “Realizacija koordinatnog sistema ETRS89 i formiranje transformacionog modela”, održao je Vančo Božinov, dipl.geod.inž, načelnik odeljenja za referentne mreže. U izlaganju je na detaljan način objašnjeno šta je sve bilo neophodno uraditi da bi se u Republici Srbiji uveo i realizovao koordinatni sistem ETRS89 (European Terrestrial Reference System 1989) i na koji način je formiran transformacioni model kojim će se podaci prevoditi iz Gaus Krigerove u UTM projekciju.

Drugi deo prezentacije “Transformacija sadržaja baze DKP-a u ETRS89” održao je Vladan Nikolić, dipl.geod.inž, šef odseka za realizaciju referentnih mreža. Ovom prezentacijom je prikazana metodologija kojom će se vršiti tranformacija baze podataka DKP-a u novi koordinatni sistem primenom softvera GRIDER, koji je napravljen u sektoru za geodetske radove i predstavlja osnovni alat za transformaciju.

Prezentacija je izazvala veliko interesovanje kod prisutnih i pokrenula opštu diskusiju o problematici uvođenja novog koordinatnog sistema u Republici Srbiji i transformaciji koordinata. Ovom prilikom su otvorena mnoga pitanja vezana za budućnost formiranja i održavanja baza podataka DKP-a, na koja će se dobiti odgovori i konkretna rešenja kroz niz planiranih seminara i radionica u okviru Republičkog geodetskog zavoda. Nakon toga uslediće obuka kadrova u RGZ-u za radove na

Leave a Reply