Relax · Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Pripreme šestog kosmičkog turiste

Šesti kosmički turista, američki programer Ričard Heriot, koji u oktobru odlazi na Međunarodnu kosmičku stanicu ruskim “Sojuzom tma-13”, u toku priprema za let naučio je da slika u bestežinskom stanju.

Tokom boravka na MKS kosmički turista će pomoću aparata DHL u uslovima mikrogravitacije izvesti eksperiment demonstracije pretvaranja kinetičke energije u potencijalnu, a aparat “Slika” će mu pomoći da u svemiru slika, navodi agencija Itar tas s.

Da bi realizovao svoj san iz detinjstva i leteo u svemir, autor kompjuterskih igrica, platio je 30 miliona dolara.

Sin američkog astronauta Ovena Heriota želeo je da pođe očevim stopama ali u odred astronauta nije ušao zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Sada Heriot stariji pomaže sinu savetima iz podmoskovskog centra uprave leta, gde teku pripreme za let.

Prema rečima Heriota sa sobom će doneti “dravjer besmrtnosti” koji sadrži opis najvećih otkrića naše civilizacije i način sastavljanja DNK. Program će se čuvati na MKS u slučaju “planetarne katasrofe na Zemlji”, pojasnio je programer.

Start “Sojuz tma-13” s kosmodroma Bajkonur (Kazahstan) planiran je 12. oktobra. Heriot u svemir odlazi u okviru 18. kosmičke misije u čijem sastavu su ruski kosmonaut Jurij Lončakov i astronaut NASA Majkl Fink.

Leave a Reply