Tehno - Nauka

Produžen rok za prijavljivanje na Siemensov konkurs za pronalazače

Rok za prijavljivanje je 31. 01. 2013 – pobednicima će biti dodeljeno 200.000 evra.

Konkurs „Empowering people. Award”, pod pokroviteljstvom Siemens fondacije, ima dva cilja: kao prvo, prepoznavanje low-tech rešenja širom sveta za suočavanje sa izazovima u oblasti osnovnog snabdevanja, i kao drugo, omogućavanje lakšeg pristupa tehnologijama koje podržavaju održivi razvoj u zemljama u razvoju i zemljama u procesu industrijalizacije. Ovaj konkurs, otvoren ove godine u junu, poziva pronalazače iz celog sveta da prijave svoje praktične inovacije putem interneta, pri čemu će najbolji učesnik imati priliku da osvoji 50.000 evra. Siemens je produžio rok za prijavu na konkurs – krajnji datum je pomeren na 31. 01. 2013.

Na svečanoj dodeli nagrada pobednicima koja je planirana da se održi na leto 2013. godine, Siemens će pobedniku uručiti nagradu od 50.000 evra. Drugoplasirani pronalazač će osvojiti 30.000 evra, trećeplasirani 20.000 evra, dok će 5.000 evra biti namenjeno za 20 nižeplasiranih učesnika. Sve prijave na konkurs razmatraće tim stručnjaka i uneće ih u bazu znanja nakon dodele nagrada. Ova platforma osmišljena je sa ciljem da približi pronalazače, stručnjake i potencijalne investitore. Udruživanjem resursa u jednu centralnu platformu i omogućavanjem dijaloga između više zainteresovanih strana koje deluju sa istim ciljem, Siemens želi da stvori situaciju u kojoj će sve uključene strane imati koristi.

Moguće je prijaviti se u sledećim oblastima: vode i otpadne vode, energija, hrana i poljoprivreda, upravljanje otpadom i reciklaža, stambena pitanja i izgradnja, zdravstvena zaštita, tehnologija informacija i komunikacija. Tim stručnjaka zadužen za ispitivanje prijava uzeće u obzir kako tehničku izvodljivost proizvoda i rešenja, tako i praktičnu održivost i razvojni potencijal prijavljenog rešenja. Pronalazač ili tim ostaju nosioci prava intelektualne svojine. Međunarodni žiri sastavljen od renomiranih ličnosti iz oblasti trgovine, nauke i razvojne saradnje okupiće se kako bi dodelio atraktivne nagrade najboljim učesnicima. Partneri Siemens fondacije u ovom međunarodnom konkursu su KfW (Razvojna banka), Helmholtz Association (Udruženje Helmholc) i UN-HABITAT.

Prijavljivanje na konkurs se vrši isključivo online preko portala
www.empowering-people-award.siemens-stiftung.org 

Rok za prijavljivanje proizvoda i rešenja je 31. januar 2013. godine.

Leave a Reply