Tehno - Nauka

Proizvodnjom energije iz biomase do smanjenja zagađenja

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije Željko Radošević otvorio je danas u selu Dragačica kod Čačka prvu mini-elektranu na biomasu koja će proizvoditi električnu energiju od silaže kukuruza.

U saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navodi se da je Radošević tom prilikom istakao da proizvodnja električne i toplotne energije upotrebom biomase treba da postane briga cele države, s obzirom na to da Srbija za ulazak u EU mora da smanji upotrebu energenata koji zagađuju okolinu.

Taj cilj može se ostvariti upotrebom bioenergenata, ukazao je on i napomenuo da je resorno ministarstvo prepoznalo značaj promocije korišćenja obnovljivih izvora energije, zbog čega je u planu i izrada odgovarajućih podzakonskih akata koji će omogućiti efikasnije korišćenje biomase.

Na taj način biće povećani kapaciteti poljoprivrednih proizvođača za ostvarivanje dodatnih prihoda, ali i omogućena eksploatacija manje vrednih zemljišta u proizvodnji energetskih kultura, zaključio je Radošević.

Uvođenje novih tehnologija i praksi u oblast korišćenja biomase u Srbiji ima veliki značaj i uticaj na jačanje poljoprivrede i ruralnog razvoja u celini, što je jedan od važnih faktora u postizanju održivog i ravnomernog razvoja unutar samih regiona, ali i između regiona u našoj zemlji.

Leave a Reply