Tehno - Nauka

Promocija inovacije Solaris u Kraljevu

Odbor za nauku, kvalitet, stručno obrazovanje i menadžment RPK Kraljevo, u saradnji sa Odborom za tehnološke inovacije PKS i Savezom pronalazača Srbije, organizovali su u Kraljevu promociju sušnice za voće, povrće, lekovito i začinsko bilje i pečurke Solaris

Inovacija je zaštićena patentom u Srbiji, kao i na medjunarodnom nivou, potpuno je automatizovana i sposobna da obavi sve procese sušenja prema zadatim parametrima, sa mogućnošću kontrole na licu mesta, putem interneta ili GSM modula. Sušnica predstavlja vrhunsko svetsko tehnološko rešenje iz ove oblasti i već je u proizvodnji i primeni sa izvanrednim rezultatima. Kao inovativno rešenje, nagradjena je u 2011. godini od strane Privredne komore Srbije.

Posle uvodnog obraćanja predsednika RPK Kraljevo, Mladomira Novakovića, o znanju i stvaranju prozvoda dodatne vrednosti za unapredjenje konkurentnosti srpske privrede govorila je dr Danica Mićanović, sekretar Odbora za tehnološke inovacije PKS. Ističući značaj tržišne valorizacije za unapredjenje nivoa tehnološkog razvoja zemlje i podizanja konkurentnosti na domaćem i inostranom tržištu, ona je navela mere i programe podrške koje pruža Privredna komora Srbije. Danica Mićanović je istakla da PKS podržava i pospešuje istraživanja koja rešavaju konkretne razvojne probleme privrede i imaju komercijalnu primenu. PKS je u tom cilju organizovala i podržala u prošloj godini 12 izložbi inovacija i komercijalnih tehnologija. Sa “Lafarž grupom” iz Pariza promovisan je naš inovacioni potencijal, a tri tehnologije iz Srbije ušle su u finale, dok je jedna u svojoj kategoriji proglašena pobednikom. Sa pet inovacija i novih tehnologija učestvovali smo i u Remsu u Francuskoj, a u okviru Nacionalnog štanda Srbije na 75. Medjunarodnom sajmu u Solunu predstavljeno je deset inovacija, dok je pet pronalazaka izloženo i na Medjunarodnoj izložbi inovacija i inovacionih projekata u Moskvi. Danica Mićanović je naglasila da je inovativna tehnologija Solaris 1 potvrdjena patentnim rešenjima kod nas i u svetu. Solaris 1 koristi sunčevu energiju, pokretljiv je, potpuno automatizovan, nema neželjenih pojava, a sve rezultate koje nudi potkrepljeni su adekvatnom dokumentacijom.

O potencijalima poljoprivrede za implementaciju inovativne tehnologije i sušnice i unapredjenju izvoza govorio je Vojislav Stanković, savetnik predsednika PKS, dok je ovu inovativnu tehnologiju u Kraljevu detaljnije predstavio Nenad Veselinović, direktor inovacione firme NTIM.

Leave a Reply