Tehno - Nauka

Promocija nauke na Sajmu knjiga

Štand Centra za promociju nauke na Sajmu knjiga posetili premijer Republike Srbije Ivica Dačić i ministar Tomislav Jovanović. CPN ove godine predstavlja 1050 izdanja naučne zajednice Srbije. Zašto je knjiga Filipa Bola Biografija vode postala svetski bestseler?

Nakon otvaranja 58. međunarodnog sajma knjiga, u nedelju, kada su štand CPN-a posetili premijer Ivica Dačić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović, na izložbenom prostoru Centra, u Hali 2a, moglo se videti čak 1050 naslova iz svih oblasti nauke, objavljenih tokom 2013. godine. CPN je spremio i raznovrsne programe za posetioce, koje će na Sajmu predstavljati svakodnevno.

sajam knjiga cpn

Pored knjiga koje čine zbir brojnih izdanja čitave naučne zajednice Srbije, na štandu CPN-a čitaoci mogu da nađu i knjige koje je objavio sam Centar. Jedna od njih je Biografija vode, novo delo britanskog autora bestselera Filipa Bola.

Filip Bol je poznati naučni pisac i nekadašnji urednik časopisa Nature, a CPN je sa njim već sarađivao na prethodnim naučnopopularnim projektima. Knjiga Biografija vode, koju CPN objavljuje u saradnji sa kućom Heliks, izdavačem specijalizovanim za naučnopopularne knjige, predstavlja sveobuhvatan pregled i, istovremeno, izuzetno zanimljivo putovanje kroz hemijske, fizičke, atmosferske, društvene i političke aspekte pitanja vode.

„Filip Bol je svoje delo skrojio prema očekivanjima ozbiljnog čitaoca i ponudio priču o kiši, susnežici, snegu, pari i drugim oblicima H2O, pomažući mu da uvidi zašto je voda tako čudesna supstanca i zbog čega je baš ona matrica života“, kaže Dobrivoje Lale Erić, urednik ovog izdanja. On navodi kako, polazeći od drevnog koncepta vode kao elementa, pa do savremenih saznanja i rezultata najnovijih istraživanja, Bol precizno definiše svet u kome živimo – svet u kome život ne bi bio moguć bez vode.

Leave a Reply