Tehno - Nauka

Prva bespilotna vojna letelica za vasionske letove

Bespilotna vojna letelica izvešće prvi samostalni povratak u atmosferu i prizemljenje i istoriji američkog svemirskog programa.

Letelica je u stanju da se samostalno vrati na Zemlju radi pregleda i analize.

X-37B
Dalji razvoj ovog projekta mogao bi da dovede do proizvodnje prvog vasionskog aviona

Sa svojih devet metara dužine letelica je otprilike četiri puta manja od šatla. Veliki motor postavljen u repu letilice služi za promene orbita.

Ova vojna letelica koristi solarnu energiju i litijum-jon baterije.

Cena ovog projekta i njegovi ciljevi su tajni.

“Čini se kao da je u ovom trenutku vazduhoplovstvo spemno da baci kocku i vidi šta će da se desi”

Dr Džoan Džonson Friz iz Koledža američke ratne mornarice

“Glavni cilj prvog leta, u tehnološkom smislu, jeste da se prouči ponašanje same letelice”, rekao novinarima je Geri Pejton, zamenik podsekretara američkog vazduhoplovstva zadužen za vasionske programe.

“Dospeti u orbitu, otvoriti vrata prostora za teret, razvijti solarne panel, proveriti ponašanje letelice u orbiti i dovesti ju nazad na Zemlju”.

X-37B lansiran je vertikalno na vrhu rakete tipa Atlas V.

Pentagon nije saopštio koje će biti trajanje misije, ali X-37B je konstruisan tako da može da ostane u orbiti do 270 dana: “Mi uistinu neznamo tačno kada će se vratiti. Sve to zavisi od načina na koji če se obaviti eksperimenti u orbiti”, rekao je Geri Pejton.

Po završetku misije, zemaljska kontrola uputiće komandu koja treba da pokrene motore na pet tona teškoj letelici i vrati je u zemljinu atmosferu.

Informacije o letelici X-37B

Letelica će potom sama manevrisati do 4,5km duge sletne staze u bazi Vanderberg u Kaliforniji.

Život projekta X-37B počeo je 1999 kao program američke vasionske agencije ali je NASA projekat predala Pentagonu 2004.godine.

Dr Džoan Džonson Friz, direktor za pitanja nacionalne bezbednosti na Koledžu američke ratne mornarice u Njuportu kaže da će vojne strukture sačekati da vide da li je projekat u stanju da iznedri move mogućnosti: “Čini se kao da je u ovom trenutku vazduhoplovstvo spemno da baci kocku i vidi šta će da se desi”.

“Ukoliko odgovor bude potvrdan projekat će biti nastavljan. U suprotnom biće to još jedan od eksperimenata koji završavaju u košu”.

Leave a Reply