Unutrasnost laboratorije - komora
Tehno - Nauka

Prva laboratorija za testiranje elektromagnetske kompatibilnosti u Srbiji

Projektom Izgradnja infrastrukture za testiranje i podizanje nivoa kvaliteta proizvoda u oblasti elektromagnetske kompatibilnosti u Srbiji – EMC Srbija, u okviru programa RSEDP2, izgrađena je prva laboratorija ove vrste u Srbiji, na Institutu Mihajlo Pupin. U izgradnju, opremanje i obuke kadra, uloženo je preko 900.000 evra.

Postojanje laboratorije će doprineti konkurentnosti domaće ICT industrije kroz smanjenje troškova razvoja proizvoda i uspostavljanja infrastrukture kvaliteta, dok će laboratorija služiti za testiranje elektromagnetne kompatibilnosti (u skladu sa četrnaest različitih standarda za testiranje), kao i obuke za EMC dizajn proizvoda.

Unutrasnost laboratorije - komora

Unutrasnost laboratorije – komora

Pravilnik o elektromagnetskoj kompatibilnosti stupio na je snagu 1. januara 2012. godine, koji obavezuje proizvođače električnih i elektronskih uređaja da obezbede usaglašenost proizvoda sa svim bitnim elementima harmonizovanih standarda Evropske unije. Za većinu proizvođača to znači da će ubuduće morati da izvrše opsežna elektromagnetska ispitivanja svojih proizvoda pre nego što ih iznesu na tržište.

2 thoughts on “Prva laboratorija za testiranje elektromagnetske kompatibilnosti u Srbiji

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Registar akreditovanih tela za ocenjivanje usaglasenosti (http://www.registar.ats.rs/?q=&status=0&suspendovan=1&vrsta_akreditacije=0&datum_prve_akr_od=&datum_prve_akr_do=&datum_poslednje_akr_od=&datum_poslednje_akr_do=&datum_isticanja_akr_od=&datum_isticanja_akr_do=) zavrsava se, verovali ili ne, sa rednim brojem 528. Pod rednim broje 491 pronasao sam РДУ Радио Телевизија Србије Сертификационо тело РТС Развој и сертификациј, ali nisam pronasao ili sam prevideo Republicku agenciju za elektronske komunikacije i Institut “Mihajlo Pupin” – EMC laboratoriju (http://www.pupin.rs/naucnoistrazivacki-projekti/evropski-ni-projekti/emc-srbija/).

  Obim ispitivanja ove EMC laboratorije je impresivan i dat je u http://www.pupin.rs/emc-laboratorija-obim-ispitivanja-elektromagnetske-kompatibilnosti/.

  Posebno imresionira mogucnost ispitivanja imunosti RiTT i druge opreme na elektromagnetna polja, prema medjunarodnom standardu IEC 61000-4-3
  (http://www.sanki-e.com/uploadimg/contents/201007221105401).

 2. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  “U izgradnju, opremanje i obuke kadra, uloženo je preko 900.000 evra.” Masalah!

Leave a Reply