Tehno - Nauka

Prva međunarodna kosmička skupština COSPAR

Naučna skupština COSPAR – jedna od najvećih međunarodnih konferencija u oblasti istraživanja kosmičkog prostora – biće održana od 2. do 10. avgusta u Moskvi, u MDU “Lomonosov”. To će biti prvi put, kada Moskva prihvata skupštinu i drugi, kada je prihvata Rusija, – istakao je predstavnik Roskosmosa.

Asambleja je osnovana 1958. godine posle lansiranja prvog veštačkog satelita Zemlje. Ona se održava svake druge godine. Predstavnici sovjetske i ruske kosmičke nauke su uvek igrali veliku ulogu u njenom radu. Ove godine Roskosmos će zastupati 4 preduzeća: FGUP «Naučno proizvodno udruženje «Lavočkin», FGUP «Centralni naučno-istraživački institut mašinogradnje», OAO «Raketno-tehnička korporacija Energija «Koroljov», kao i FGUP «Državni kosmički naučno-proizvodni centar «Hruničev».
Predstavnici tih organizacija će podneti skupštini referate, među kojima su: “Planetarna zaštita”, “Modeliranje na štandu električnih probijanja i obezbeđivanje istraživanja uticaja na MKS plazmene sredine i sunčanih baterija”, “Električna probijanja plazmenih kondenzatora, koja nastaju na dialektričnim omotima MKS” i mnogi drugi.

kosmos


Pored referata Roskosmos će predstaviti ujedinjenu izložbenu ekspoziciju najvećih preduzeća raketno-kosmičke grane Rusije. Stručnjaci RKK “Energija” će ispričati o perspektivnim pravcima domaće pilotirane kosmonautike. Štand NPO “Lavočkin” predstaviće ruski mesečev projekat Luna-Glob za istraživanje i praktično korišćenje Meseca i prostora oko njega, kao i kosmičke aparate serije “Spektar”. Detaljnije o radu i razvoju satelitskog sistema GLONAS moći će se saznati na ekspoziciji FGUP CNIImaš.


Takođe od 2. do 10. avgusta za učesnike međunarodne konferencije će biti organizovane posete preduzećima Roskosmosa: NPO “Lavočkin”, Centru za pripreme kosmonauta “Gagarin” i Spomen-muzeju kosmonautike. Profesorima fizike će se pružiti mogućnost da posete preduzeće RKK “Energija”. Skupština COSPAR-2014 je značajni događaj ne samo za rusku kosmičku i naučnu industriju, već i za predstavnike iz drugih zemalja. Ona će doprineti razvoju nauke i učvršćivanju veza između nauke i biznisa, neophodnih za razvoj najnovijih istraživanja i razrada u toj grani.

Leave a Reply