Tehno - Nauka

Prva Radionica iz oblasti naučne komunikacije

Poziv istraživačima i nastavnicima Univerziteta u Novom Sadu

Prva Radionica iz oblasti naučne komunikacije  održaće se 30. novembra i 1. decembra 2013. godine na Prirodno–matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

Cilj Radionice naučne komunikacije je da unapredi vaše veštine u oblasti prezentovanja nauke, kako bi vaše ideje bile bolje i lakše shvaćene i prihvaćene. Obradiće teme iz oblasti prezentovanja nauke, kako na naučnim skupovima tako i pred širom publikom i medijima.

pmf

Radionica je besplatna za sve istraživače i nastavnike Univerziteta u Novom Sadu i instituta.

Registracija je otvorena dok se ne popuni kapacitet Radionice. Broj učesnika je ograničen na 50.

Prijave za učešće popunjavaju se putem on-line formulara na sajtu http://naukom.pmf.uns.ac.rs/, a detalje možete pročitati ovde.

Program

Cilj radionice naučne komunikacije je da unapredi način na koji pričamo o nauci kojom se bavimo da bi naše ideje bile bolje i lakše shvaćene i prihvaćene. Prvi i osnovni korak ka ovom cilju je shvatanje da je svaka situacija i svaki sagovornik jedinstven, te da isti način prezentovanja nauke neće imati isti efekat u različitim situacijama.

Imajući to u vidu, u okviru ove Radionice, pokušaćemo da vam pomognemo da nađete odgovore na sledeća pitanja:

Kako pripremiti efektno naučno izlaganje?

Sastavni deo posla naučnika je izlaganje  rezultata naučnog rada na naučnim skupovima. U formi predavanja ili postera, nikada nije svejedno kako se izlaganje priprema. U okviru Radionice daćemo vam neke smernice o tome kako da vaše naučno izlaganje bude što efektnije i ostane upamćeno.

Kako pripremiti dobro popularno predavanje?

Iako to nije obavezan deo posla naučnika, često se nađemo u situaciji u kojoj treba da održimo neko popularno predavanja namenjeno široj javnosti. Takvo predavanje je potpuno drugačije od izlaganja na naučnom skupu ili predavanja u okviru nastave. U okviru Radionice pomoći ćemo vam da nađete način kako da vaša popularna predavanja postanu što jasnija i što interesantnija.

Kako komunicirati sa medijima?

Kao naučnici, nekada se nađemo u situaciji da mediji od nas traže neki komentar, da objasnimo neki fenomen, da učestvujemo u naučnim emisijama, gde su mediji posrednik između naučnika i šire javnosti, ali gde nema mesta za dodatna pitanja. U okviru Radionice ukazaćemo vam na neke detalje na koje treba obratiti pažnju u komunikaciji sa medijima kao i dati neke smernice uz pomoću kojih ćete ovu vrstu komunikacije učiniti uspešnijom.

Prezentacije za vežbu

Veliki i bitan deo Radionice biće i vežbanje prezentacija sa povratnom informacijom. Svaki učesnik radionice će dobiti zadatak da pripremi petominutno izlaganje namenjeno za jednu od ove tri situacije (naučno predavanje, popularno predavanje, intervju za medije) na temu po slobodnom izboru. Drugog dana Radionice će svi učesnici svoje prezentacije izlagati pred ostalim učesnicima i instruktorima, od kojih će na licu mesta dobiti povratnu informaciju o uspešnosti njihoce prezentacije. Pošto će se izlagati  u okviru dve paralelne sesije, da bi se što efikasnije rasporedili, molimo sve učesnike da prilikom registracije naznače koji tip prezentacije će pripremiti za vežbu.

Satnica
*Ručak i kafe pauzu obezbeđuje organizator.

Subota
8:30-9:00 Registracija
09:00-09:15 Uvodna reč
09:15-10:15 Osnove dobre prezentacije (predavač: Tijana Prodanović)
10:15-11:00 Pauza za kafu
11:00-12:00 Kako pripremiti efektno naučno izlaganje (predavač: Tijana Prodanović, Marija Lesjan)
12:00-13:00 Kako pripremiti dobro popularno predavanje (predavač: Ivana Horvat)
13:00-14:30 Pauza za ručak
14:30-15:30 Kako uspešno komunicirati sa medijima (predavač: Marija Lesjak, Ivana Horvat)
15:30-16:30 Kako se nositi sa tremom i publikom
16:30-17:00 Podela prezentacija za vežbu

Nedelja
09:15-10:15 Prezentacije (paralelne sesije A i B)
10:15-11:00 Pauza za kafu
11:00-13:00 Prezentacije (paralelne sesije A i B)
13:00-14:30 Pauza za ručak
14:30-15:30 Prezentacije (paralelne sesije A i B)
15:30-16:00 Zatvaranje

Leave a Reply