Relax · Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Prve fotografije Phoenixa sa Marsa

Američki kosmički aparat “Feniks” (Phoenix) poslao je na Zemlju prve fotografije večnog leda sa severnog pola Marsa, gde se nedavno prizemljio

Prema rečima rukovodioca istraživanja, Pitera Smita to što se videlo na mestu prizemljenja aparata “ravno je mašti jednog naučnika”.

Na fotografiji se vidi oblast večnog leda na Marsu koja liči na slične oblasti na Zemlji. Na površini se tamo formiraju reljefne figure što potvrđuje da dolazi do procesa otapanja i zamrzavanja leda na površini, ocenio je naučnik.

Posle devet meseci putovanja “Feniks” je juče izveo uspešno sletanje u oblasti severnog pola na Marsu, navodi agencija Itar taš.

Do kraja sedmice aparat treba da testira svoje instrumente posle čega će pristupiti izučavanju zone večnog leda.

Cilj istraživanja “Feniksa” je otkrivanje vode na Crvenoj planeti i, ako je ima, sadrži li organske molekule. Robot će se baviti traženjem postojanja života na Marsu u sadašnjosti ili prošlosti.

“Feniks” neće “putovati” površinom Marsa nego će bukvalno zaroniti u tlo Marsa do dubine od 60 santimetara. Za taj posao “Feniks” je opremljen robot-rukom 2, 3 metra dužine koja može da dopre do slojeva zamrznute vode, koja leži pod površinom planete, i da uzme neophodne uzorke.

Misija “Feniksa”, koja treba da traje 90 dana, koštala je NASA 420 miliona dolara.Naučnici se nadaju da složena aparatura visine 2, 5 metara i teška 350 kilograma može da funkcioniše na Crvenoj planeti mesec dana duže od planiranog roka.

Leave a Reply