Tehno - Nauka

Prvi bežični sistem upravljanja signalizacijom u Nišu

Juče je na raskrsnici ”Palilulska rampa” pušten u rad bežični sistem signalizacije kojim se olakšava saobraćaj na jednoj od najprometnijih niških raskrsnica. Prvi ovakav sistem u Nišu rezultat je projekta „Raskrsnica Palilulska rampa“ koji su realizovali studenti Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu u okviru Programa „Partnerstvo za obrazovanje i razvoj zajednice“ (PECD program), koji podržava i finansira kompanija Philip Morris Operations a.d.

Kako bi se smanjila preopterećenost saobraćaja, a raskrsnica učinila bezbednom, prohodnom i ekološki čistijom za korisnike, tim studenata elektronike uz podršku mentora projektovao je i izradio jedinstven sistem bežičnog upravljanja signalizacijom. Izrađeni su displeji koji prikazuju vreme preostalo do paljenja crvenog i zelenog svetla na semaforima, displeji za prikaz vremena prolaska vozova kroz raskrsnicu, kao i govorni automati koji olakšavaju prelaz ulica slepim i slabovidim osobama.

Uređaji koje su izradili studenti u Laboratoriji na fakultetu postavljeni su na „Palilulskoj rampi“ i okolnim raskrsnicama. Na samoj rampi nalazi se šest LED displeja crveno-zelenih dioda, koji kada je rampa spuštena prikazuju vreme do prolaska voza, odnosno, kada je rampa podignuta, vreme trajanja crvenog i zelenog svetla na semaforu. Vozači se tako ohrabruju da ugase svoja vozila radi smanjenja izduvnih gasova. Na raskrsnicama koje okružuju rampu postavljeno je osam displeja belih dioda, koji vozačima pružaju informaciju o vremenu do prolaska voza, kako bi u skladu sa tim koristitili alternativne pravce. Zahvaljujući informacijama koje vozači dobijaju sa displeja, značajno će se smaljiti gužva na raskrsnici i povećati njena prohodnost za sve učesnike saobraćaja.

Projekat je realizovan uz podršku Gradske opštine „Palilula“, kao i u saradnji i uz potrebne dozvole „Uprave za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj“, „Direkcije za izgradnju Grada Niša“, JKP „Gorica“ – sektor „Signalizacija“ i GO „Medijana“. Nakon postavljanja, dalje upravljanje i tehničko održavanje sistema preuzima Direkcija za izgradnju grada.

Projekat „Raskrsnica Palilulska Rampa“ realizovan je u okviru Programa „Partnerstvo za obrazovanje i razvoj zajednice“ (PECD program) koji se sprovodi pod pokroviteljstvom kompanije Philip Morris Operations a.d.

Leave a Reply