Tehno - Nauka

Prvi festival nauke u Novom Sadu

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović, saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare da će tokom vikenda u Novom Sadu biti održan “Prvi festival nauke”.
O ” Prvom festival nauke” govorili su i prof. dr Slavka Gajin, v.d. dekana Prirodno-matematičkog fakulteta, prof. dr Milan Krajinović, dekan Poljoprivrednog fakulteta i mr Milica Obadović, predsednica Organizacionog odbora Festivala.

Profesor dr Petrović izrazio je najpre svoje zadovoljostvo što je juče u potpunosti usaglašen deo teksta, koji se odnosi na prenošenje nadležnosti Vojvodini u skladu sa novim Statutom u oblasti nauke i tehnologije.
“Republičko ministarstvo za nauku i resorni pokrajinski sekretarijat su usaglasili svoje stavove i u tom zakonu će se naći deo teksta, koji nedvosmisleno govori o tome da će se puna saradnja i razumevanje koje je postojalo do sada naći i u tom zakonskom aktu.

Tekst podrazumeva i elemenat koji se zove popularizacija nauke, kojoj mi u ovoj fazi našeg razvoja pridajemo poseban značaj”, istakao je prof. dr Petrović. On je naglasio da je u dosadašnjoj realizaciji naučnog programa dominirala jedna orjentacija ka mladim i perspektivnim stručnjacima, te da je samo u prošloj godini obezbeđeno 85 studijskih boravaka ili dužih studija, sufinansirano je čak 84 međunarodnih projekata u kojem je učestvovalo 88 mladih istraživača sa područja Vojvodine, kao i da je 8 projekata iz FP7 programa prihvaćeno i započeta je njihova realizacija.Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj finansira 54 radna mesta na Univerzitetu u Novom Sadu u okviru naučnih instituta u pokrajini, 52 stana su predmet konkursa koji je završen i čija je raspodela u toku i odnosi se pre svega na mlade istraživače, a od 77 pogona visokih tehnologija, pre neki dan je prema rečima prof. dr Petrovića otvoren i jubilarni 50 – ti pogon i obezbeđeno je preko 15.000 novih radnih mesta za mlade i perspektivne visokobrazovane stručnjake.

“Radi dalje afirmacije i podizanja imidža i značaja visokobrazovanog kadra, stručnog kadra i visokih tehnologija od izuzetnog je značaja da popularišemo ovu delatnost. Predstojeći festival nauke u Novom Sadu odvijaće se pod zajedničkim pokroviteljstvom resornog Republičkog ministarstva i Pokrajinskog sekretarijata za koji se očekuje da će postati tradicionalan, rekao je prof. dr Petrović.Festival ima širi karakter, pre svega, jer su njegovi organizatori i učesnici i Prirodnomatematički, Poljoprivredni, Medicinski i Tehnološki fakultet sa Univerziteta u Novom Sadu, Kriminalističko-policijska akademija iz Zemuna i Institut za nuklearnu nauku iz Vinče”, istakao je prof. dr Petrović.
Tokom dva festivalska dana, posetioci će imati priliku da aktivno učestvuju u prezentacijama niza zanimljivih ogleda i predavanja, koje su pripremili i u kojima učestvuje više od 50 profesora, 70 asistenata i 100 studenata volontera. Takođe, očekuje se da će Festival za koji je ulaz slobodan posetiti više hiljada studenata, učenika osnovnih i srednjih škola i građana.
V.d.dekan Prirodnomatematičkog fakulteta prof. dr Slavka Gajin napomenula je da je Prvi festival nauke u Novom Sadu u godini 40-og rođendana Prirodnomatematičkog fakulteta u Novom Sadu, odličan način da se započne proslava tog jubileja.U organizaciju ovog festivala ušlo se sa namerom da se na najbolji način promoviše rad fakulteta, sa ciljem da se zainteresuju mladi za naučni i istraživački rad, a sve u cilju osnaživanja obrazovanja, privrede i stavaranja neraskidivih veza između obrazovanja, tehnologije, industrije i ekonomije sa ciljem društvenog napretka.
12022009_petrovic_v2.jpg
U obraćanju medijima, Slavka Gajin v.d. dekana Prirodno-matematičkog fakulteta, prof. dr Milan Krajinović, dekan Poljoprivrednog fakulteta i mr Milica Obadović, predsednica Organizacionog odbora Festivala takođe su izneli mišljenje koje se odnosi na to da će ovaj Festival imati poseban značaj u pogledu popularisanja nauke i buđenja pažnje mladih na kreativan način.


Program je podeljen u dva dela. Prvi deo programa, koji čine popularna predavanja, odvijaće se u amfiteatru «Mihajlo Pupin» Departmana za fiziku, matrematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta. Pored predstavnika fakulteta i istraživačkih institucija, izlaganja će imati i mladi istraživači (“Mladi – mladima»). Odabrane teme su veoma aktuelne i protežu se od astrofizike do globalnih klimatskih promena. Posetioci će moći da čuju odgovore na niz zanimljivih pitanja: Da li uskoro možemo postati nevidljivi koristeći metamaterijale? Mogu li stvari da pričaju sa ljudima? Hemija ljubavi i kako nam molekuli pomažu da se zaljubimo? Kakva je to tamna strana svemira i da li su “Mali zeleni” samo fantastika?
Deo programa koji čine interaktivne radionice sa zanimljivim ogledima, odvijaće se u holovima Poljoprivrednog i Tehnološkog fakulteta na prostoru od preko 1300m². Oko 200 naučnih radnika i studenata volontera, iz 30 naučnih oblasti, podeliće svoj entuzijazam i znanje sa posetiocima i zadovoljiti njihovu radoznalost. Putem jednostavnih ogleda moći će da saznaju: Zašto vetar skreće u desno na Severnoj hemisferi i levo na Južnoj hemisferi? Da li čokolada od 100g, na Jupiteru postaje čokolada od 230g? Moći će da izaberu svog favorita u trci robota, da otkriju šta sve mogu forenzičari i još mnogo toga! Za najmlađe – kako pomoću ” Ruke u testu” mogu “zamesiti” nauku!
Profesor dr Petrović rekao je da očekuje da će ovu manifestaciju otvori republički ministar za nauku i tehnološki razvoj, mr Božidar Đelić.

Leave a Reply