guang-foto-elektrana
Tehno - Nauka

Razvoj fotonaponske industrije

Na zvaničnom sajtu kineske vlade danas su objavljeni Predlozi Državnog saveta za zdrav razvoj kineske fotonaponske industrije u periodu od 2013-2015. godine. U ovom dokumentu se navodi da će u proizvodnju električne energije biti instalirani novi fotonaponski elementi kapaciteta oko 1000 kilovata, pa će ukupan instalirani kapacitet do 2015. godine biti veći od 3500 kilovata.

guang-foto-elektrana

U predlozima kineskog Državnog saveta se ističe da na razvoj ove industrijske grane najviše utiču zahtevi globalnog tržišta fotonaponskih instalacija za ubrzanim razvojem, prepreke za izvoz fotonaponskih proizvoda i neravnomeran razvoj fotonaponske industrije. Državni savet Kine u svojim Predlozima za zdrav razvoj fotonaponske industrije predlaže reorganizaciju preduzeća, uklanjanje nekvalitetnih proizvoda i izbacivanje zaostale tehnologije iz upotrebe, te formiranje kompanija koje će biti konkurentne na tržištu.

Neophodno je ubrzati proces stvaralaštva u ovoj oblasti i podići kvalitet fotonaponskih proizvoda, smanjiti troškove i povećati konkurentnost i primeniti druge mere radi zdravog razvoja kineske fotonaponske industrije u Kini, navodi se u ovom dokumentu Državnog saveta.

One thought on “Razvoj fotonaponske industrije

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Steta sto nema podatka o ceni 1 W ili 1 KW
    ovih fotonaponskih elemenata. Do sada je ta cena bila visoka, a takvi izvori elektricne energije nerentabilni za uobicajenu ovozemaljsku upotrebu.

Leave a Reply