Relax · Tehno - Nauka

Revolucionarni Siemensov prototip

Siemens demonstrirao prvi sistem na svetu koji je sposoban da istovremeno snima mozak MRI i PET tehnologijom

Grupacija Medical Solutions prikazala je prototip prvog potpuno funkcionalnog sistema prenosa slike na svetu, sposobnog da izvede istovremeno MR snimanje i PE tomografiju. To bi mogla da bude prelomna tačka u dijagnostifikovanju i terapiji miliona pacijenata koji boluju od neuroloških oboljenja, raka ili su pretrpeli moždani udar. Prvi snimci mozga pacijenata koji su snimljeni istovremeno MR i PET tehnologijom načinjeni su u Siemensovim objektima u Americi. Testiranje novog MR-PET prototipa počeće pre kraja 2007. godine.MR-PET tehnologija predstavlja ogroman napredak u oblasti snimanja. Siemens je prva kompanija koja je stvorila MR-PET prototip, koji prikazuje izvanredan kontrast mekog tkiva i posebne karakteristike magnetne rezonance, zajedno sa izuzetnom PET osetljivošću u procenjivanju psiholoških i metaboločkih stanja.

Prve MR-PET slike snimljene su uz podršku stručnjaka, kao što su dr David Townsend i dr Clad Nahmias sa Univerziteta Tenesee u Americi, i dr Heinz-Peter Schlemmer, dr Claus Claussen i dr Brend Pichler, sa Univerziteta Tubingen u Nemačkoj. MR-PET ima potencijal da postne izborni modalitet za snimanje neuroloških studija, za određene forme raka, moždane udare ili studija koje se odnose na terapiju matičnim ćelijama, a koje su tek u povoju.

Istraživači očekuju da će MR-PET otvoriti nove mogućnosti za razumevanje patologije i načina napredovanja različitih neuroloških poremećaja kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest, epilepsija, depresija i šizofrenija. Na primer, PET trenutno može da napravi razliku između blagih kognitivnih pogoršanja od rane faze Alchajmeove bolesti, ali ne može da utvrdi smanjenje zapremine mozga izazvane atrofijom. Kombinovanjem MR i PET tehnologije, lekari imaju mogućnost da urade tačniju dijagnozu kognitivnih pogoršanja i atrofije. Osim toga, kombinovanje MR-PET tehnologije sa neurološkim biomarkerima koji tek ulaze u upotrebu, ima veliki potencijal da poboljša mogućnost procene stanja.

Kod pacijenata koji su pretrpeli moždani udar, tehnologija daje priliku lekarima da izuče koja moždana tkiva mogu biti spasena posle možadnog udara. U drugoj primeni, na primer nad pacijentima sa traumatskim povredama mozga, Siemensov novi MR-PET mogao bi da unapredi negu i poveća broj pregledanih pacijenata. U tom slučaju, pacijenti će biti skenirani samo jednom, umesto da idu na dve različite lokacije i budu skenirani dva puta za redom. „Sposobnost da se u velikoj meri odredi gubitak neuroloških funkcija omogućava nam bolju zdravstvenu negu“, rekao je predsednik Divizije za magnetnu rezonancu Grupacije Siemens Medical Solutions, Walter Maerzendorfer.

Siemensov MR-PET omogućava istovremeno merenje anatomije, funkcionalnosti i biohemije tkiva i ćelija u telu, tako da istraživači mogu uzajamno porediti dobijene podatke na potpuno nov način. Ovaj pristup omogućava bolje praćenje matičnih ćelija do oštećenih delova mozga, određuje čak i, za duži vremenski period, da li su matične ćelije još uvek žive i identifikuje na koji način se integrišu u neurološku mrežu tela.

One thought on “Revolucionarni Siemensov prototip

Leave a Reply