mikro-dron
Tehno - Nauka

Robot-pčela – mikro dronovi

Ona bruji i zuji poput pčele, ali zapravo je maleni robot. Dvanaest godina je naučnicima bilo potrebno da razviju ‘veštačku pčelu’, koja je sada naučila i da leti, barem na trenutak.

Pčela-robot je sićušna, tek nešto veća od kovanice od jednog centa i teška 80 miligrama – baš kao i prava pčela, ona iz prirode, koja je uzor ovom robotu. Istraživači s američkog univerziteta Harvard skoro dvanaest godina su radili na ovom robotu, pre nego što je prvi put nakratko poleteo.

mikro-dron

“Morali smo sami da razvijemo sve komponente”, objašnjava inženjer Robert J. Vud taj naporan “put u vazduh”. Takve sićušne delove su izradili prvi put.

Tehnološki zahtevna kopija sve se više približava svom uzoru iz prirode: dva keramička krila izvrše 120 pokreta u sekundi – baš kao i ona pravih pčela. Samo što se pčela-robot sastoji od sitnih plastičnih zglobova i tela od ugljeničnih vlakana.

Robot-pčela još uvek nije savršena

Međutim, ovaj visokotehnološki projekat istraživača nije samo nekakva studija o izvodljivosti. Ta bi životinjica jednom trebalo da ima i praktičnu svrhu i da se koristi u vazduhu: na primer tokom potraga, spasilačkih akcija ili za oprašivanje u poljoprivredi.

Cilj istraživača je da za takve potrebe razviju veštački insekt koji može potpuno samostalno da leti. Od toga pčela-robot nije daleko: osam spoljnih kamera posmatraju malog robota u letu i svaki pokret šalju na računar koji na kraju preuzima upravljanje.

Do sada pčeli-robotu nije uspelo da se dugo zadrži u vazduhu: već nakon 15 minuta počinje da pada. Vud to objašnjava time da je zamor materijala velik, a takođe postoji i problem snabdevanja energijom. Iako se to na snimku jedva vidi, mini-pčela se još uvek energijom napaja putem tankog kabla. Relativno mala baterija s kojom bi pčela mogla da leti, još ne postoji. U iduće dve godine, naučnici žele da u nekoliko poteza reše najveće probleme mini-robota. Tada će pčela-robot, kako se nadaju, moći slobodno da leti.

Leave a Reply