Categories
Tehno - Nauka

Robot spasilac nosivosti 30 tona

Zahvaljujući dugačkim rukama, može spretno da obavlja više od 10 spasilačkih operacija, uključujući rezanje, razbijanje, sečenje, proširivanje… Kreće se pomoću alternativnih točkova i pokretnih traka, a radi na kombinovani pogon benzina i struje. Robot spasilac, nosivosti 30 tona, “ugledao” je u četvrtak svetlost dana u provinciji Điangsu.

Robot je novo dostignuće u državnom naučno-tehnologškom projektu, tokom 12. petogodišnjeg programa, a proizveli su ga Kineska akademija mašinske nauke i tehnologije, Pekinški univerzitet za vazduhoplovstvo i kosmonautiku, Univerzitet u Džeđiangu i proizvođač teških mašina Bada u Điangsuu.

“Robot može efikasno da bude primenjen u spasilačkim akcijama, u područjima pogođenim zemljotresom, a može biti korišćen i za rušenje zgrada”, izjavio je predsednik Upravnog odbora kompanije Bada u Điangsuu, Čen Liming, istakavši da robot još treba da prođe kroz testove u trajanju od hiljadu časova.

Neimenovani funkcioner Državnog centra za potrage i spasavanje posle zemljotresa, izjavio je da će upotrebom robota biti znatno povećana efikasnost spasilačkih akcija.