Tehno - Nauka

Rover Curiosity bi trebalo da dobije naslednika

Rover Curiosity (ili, kako ga NASA zove, Mars Science Laboratory) do sada se pokazao kao veoma uspešan poduhvat. Iako je na Mars sleteo pre dve godine, Curiosity je uspeo da pronađe dokaze da je Crvena planeta nekada bila topla i da je postojala pitka voda. Pomoću tih nalaza došlo se do pretpostavki je Mars nekada bio pogodan za život.

NASA trenutno planira sledeću misiju za 2020. godinu, a pre nekoliko dana objavljen je popis instrumenata koji će se nalaziti na novom roveru. Što se dizajna tiče, rover će biti dosta slićan Curiosityju. Novi rover biće izrađen na istoj platformi i koristiće iste tehnike za sletanje, a njegova će misija imati slične ciljeve: traženje dokaza da je Mars bio pogodan za život i pronalaženje eventualnih tragova života.

Međutim, novi će rover biti opremljen naprednijim tehnologijama, od kojih se posebno ističu sledeće:

Superkamera: Na njoj se nalazi laser koji sa udaljenosti od 12 metara može da utvrdi sastav stena, a uz to i da proveriti da li stena sadrži organski materijal. Vodođa projekta zaduženog za superkameru, Roger Wiens, navodi da kamera ima toliku oštrinu da može „videti dlaku sa nekoliko metara udaljenosti“.


Shematski prikaz novog rovera (izvor: Wikimedia Commons)

PIXL: Instrument koji će koristiti rendgenske zrake za detaljno hemijsko skeniranje stena u svrhu pronalaženja potencijalnih bioloških ostataka.

RIFMAX: Radar za skeniranje ispod površine koji će tražiti podzemne vode i ostale zanimljive geološke formacije. Dubina skeniranja zavisi od geologije područja gde se istraživanje obavlja, ali prema navodima projektanata radar će takođe imati vrlo veliku rezoluciju.

Bušilica: Nova bušilica moći će da dođe do većih dubina, gde po nekim naučnicima možda još uvek žive mikrobi.

Sa ovom misijom NASA želi da utaba put za eventualnu misiju sa ljudskom posadom. Rover će sa sobom poneti i instrument MOXIE koje će pomoću električne energije „cepati“ ugljen dioksid kojim Mars obiluje, na kiseonik i ugljen monoksid. Tokom trajanja misije, cilj instrumenta je da se stvori 20 grama kiseonika po satu kroz 50 sati. Ako se oprema pokaže uspešnom, NASA planira da poveća kapacitet instrumenta za 100 puta kako bi proizvodili dovoljno kiseonika za lansiranje rakete koja bi istraživače dovela nazad na zemlju.

Možda najuzbudljivija stvar vezana za buduću misiju je da NASA napokon planira uzorke stena sa Marsa da donese na Zemlju. Naučnici već odavno sanjaju o tome da napokon u rukama drže komad stene sa Crvene planete jer, kako kažu, niti jedan instrument ne može da zameni taj osećaj. Ali, još uvek nema konkretnih planova za taj projekat.

Leave a Reply