Tehno - Nauka

Rover traži život na Marsu

Sletanje rovera Kjuriositi na Mars prošlo je srećno. Sada Kjuriositi treba da isporuči važna nova saznanja o crvenoj planeti. Radi se pre svega o eventualnom životu na Marsu.

Uspelo je – Sonda Kjuriositi nalazi se na površini Marsa. I to neoštećena, iako se oko 60 odsto misija na Mars do sada završavalo katastrofom. Sletela je tačno po planu u 7:31 po našem vremenu, odnosno u 1:31 noću na istočnoj obali Amerike gde su saradnici Nase napeto iščekivali vesti. Putovanje od Floride do Gejl kratera na Marsu dugo 566 miliona kilometara rover je prevalio za osam i po meseci. Ali vredelo je čekati.

„Spuštanje rovera Marsovske Labaratorije, Kjuriostija, na površinu Crvene planete je po svim merilima najizazovnija misija u istoriji istraživanja planeta putem robota. I ako je neko sumnjao u to da je Amerika predvodnik u svemiru, pa, postoji oko tona američke genijalnosti koja je u ovom trenutku na površini Marsa. Trebalo bi da stavi tačku na to“, kaže Čarls Boden iz Nase.


Prve slike sa Marsa

Sam proces sletanja bio je remek-delo tehnike. Letelica je smanjila brzinu od 21.000 km na čas do nule za samo sedam minuta. Bilo je neophodno 79 eksplozija, padobran, kontra-rakete, toplotni štit i kran da se rover veličine putničkog automobila spusti pravo na točkove. I to samostalno. Signal na Zemlju stiže tek posle sedam minuta. Ipak , vozilo teško 900 kilograma sletelo je pravo u ciljanu zonu. Već je poslao dve crno-bele slike.

Astronaut i zvaničnik Evropske svemirske agencija Rajter Tomas ima velika očekivanja: „Sada naravno očekujemo vredna naučna saznanja. Trebalo bi da saznamo da li je na Marsu postojao život ili možda postoji i danas, i onda će možda za dve ili tri decenije i ljudi putovati na ovu susednu planetu.“
Kjuriositi je opremljen da istražuje: u njega je ugrađen čitav niz alatki uključujući lasere, fotoaparate i bušilice, kao i robotska ruka duga preko dva metra. Rover će će ispitivati krater Gejl i obližnju planinu visoku skoro šest kilometara najmanje dve godine. Energiju za robota sa šest točkova obezbeđuje pet kilograma plutonijuma a ukupna cena misije je preko dve milijarde evra. izvor: (dw, ard, rtr, dpa)

Leave a Reply